Hejja var på vallkurs förra lördagen hemma hos Thomas där vi gått vallkurs under sommaren och hösten. Förut har vi ju bara vallat något pass per gång, denna gång hann vi med fyra pass hos fåren. Och oj vad Hejja var duktig!!!

Det är så sjukt kul med vallning och nu när det känns som om vi förstår varandra och kan börja göra ”mer” saker så fattar man varför man blir fast. Känslan av kontroll i fårhagen (där vi inte alls är, men vi är på väg) slår nog allt.

Jag tycker Hejja är riktigt duktig, jag är glad för att hon är som hon är eftersom jag är nybörjare. Att vara nära fåren och när det blir för trångt tycker hon är lite jobbigt och blir osäker och kan göra rusningar mot fåren.

Vi började i lilla fållan, hon kändes lugn och fin. De andra passen var vi i 25an, som är mindre än en riktig 25a. I början höll vi i linan hela tiden, men eftersom allt flöt på så fint så vågade vi släppa den och kunde börja göra mer saker som att balansera, lägga på ligg och börja lära in kommandona höger och vänster som ska användas så småningom. Hon håller ett fint avstånd till djuren och lyssnar fint på mig. I flankerna är hon också fin och går ut ordentligt.

Vi ska valla mer! Nästa fredag ska vi till Minou på privatlektion och 2 november ska vi gå kurs för Thomas igen och 15-16 november ska vi gå kurs för Jonas Gustavsson. Jag har hört så himla mycket bra om honom så jag ser väldigt mycket fram mot kursen. Vi har även en kurs inbokad i april 2015. Det vi saknar är egna får att kunna träna på så vi kan bli duktigare…

Vem vill köpa mig en liten gård med lite mark och ett gäng får?

Här kommer en liten film, min finaste corder bollie!

Idag har Hilja och jag startat vår resa tillsammans med Helen. Helen håller på att utbildar sig till instruktör och Hilja och jag är hennes examinationsekipage, spännande! Hilja ska lära sig massor om rallylydnad och jag ska lära mig massor om att tro på Hilja! Blir superbra det här!

Första passet bestod av planering och så kikade vi lite snabbt på fotgåendet samt började lära in stå/sitt framför. Hilja deltog ivrigt under själva planerandet.

Untitled-3 copy

Efteråt fick Hejja träna lite, först busade vi med Jolly-bollen, den är sååå kul säger Hejja. Hon älskar alla slags leksaker, det är så rackarns tacksamt! Är vi ute och går och jag vill belöna henne är det bara att leta efter en pinne, kotte, grässtrå, koppel osv. Allt går att kampa med!

Vi tränade på gungan. Vi har kört bangleken ett tag nu och hon är så duktig! Inte ett dugg rädd och väldigt på och framåt. Så skoj! Vi ska köra bangleken ett tag till innan vi avancerar, men det känns ruskigt bra! Hon är så himla skoj att träna med!

Här kommer två korta filmer på gungan. På film 2 är hon lite ivrig, men löser situationen grymt bra. Hon har alltså aldrig förut tagit gungan så där på hög höjd.

Igår var vi på vallkurs igen, andra tillfället. Agility är så sjukt kul, men vallningen är riktigt kul den med. Och svårt! Så svårt! Men jag tycker mig kunna förstå lite mer nu. Fick flera aha-upplevelser igår och Hejja tände till ytterligare. Vi hade väldans skoj i 25an tillsammans med Minou som vår instruktör hette. Hon förklarade så bra och tydligt.

Tänk vad häftigt det är när hundarna får göra det de är ämnade till. Att se min lilla Hejja ha pondus bland fåren är sjukt imponerande, jag tycker att hon lär sig fort och att hon är styrbar och lyssnar fint. Än så länge ska man väl tillägga för säkerhetsskull. Jag har förstått att den lilla söta, lydiga hunden lätt kan bytas ut när de tänder till rejält.

Vi har besök här över långhelgen. Det är min kompis Sabinas hund Ester, en border terrier på ett år. Söt och rätt talför om vi säger så. Vi är både hundpassare och lite uppfostringsanstalt. Ester sköter sig riktigt bra!

Idag åkte Hejja och jag iväg på vårt första äventyr tillsammans. Vi åkte till Uppsala för att träffa uppfödaren Ann, hennes får och några av Hejjas syskon. Det var en fantastiskt trevlig dag!

Hejja var inte vidare värst intresserad av fåren, men det lär ju komma i sinom tid. Hon var däremot väldans duktig på att vara cool när de andra testade på fåren. Vår inomhusträning i vinter har gett mycket bra resultat. Hon hälsade glatt på alla syskon och övriga hundar och även på alla mattar och hussar.

Efter fårtitten tog vi alla en kort promenad och sedan åkte jag, Ix och matte Emma samt Ines och matte Maria hem till Ixs matte Emma och tog en härlig promenad och sen bjöd Emma på tacos. Det var en härlig promenad på fantastiska promenadvägar, så skulle man bo! Hundarna hade väldigt kul tillsammans och ni kan ju tro att Hejja har varit stilla ikväll.

Det som dock är lite ledsamt med denna härliga dag är att Hejja haltar på höger fram. Upptäckte det när vi kom hem. Direkt börjar hönsmatten oroa sig och får ont i magen. Men jag ska försöka att inte måla upp värsta scenariot och ge henne några dagars vila och se om det blir bättre.

Kanske hon bara är lite trött i musklerna efter promenaden. Om det inte blir bättre får vi gå vidare med det. Det är säkert ingen fara, men det är inte kul att se att allt inte är som det ska. Det är ingen stor hälta, men mina hökögon ser allt! Pigg och glad är hon iaf och piggare lär hon bli efter några dagars vila. Blir mycket tankeövningar så hon får ut all energi nu när det inte blir springande.

Kanske vi ska tag i det här med att gå i koppel nu med… ;)

Jag har en himla tur att jag har så sabla kapabla vänner! De syr SM-selar och halskragar, lagar trasiga muskler, är bästa promenadsällskapet, vaktar valp, lånar ut grymma hundar och nu även fixar fram får! Lyllos mig som har dessa fantastiska personer runt mig!

Hejja har alltså fått får! Får som vi får besöka hur ofta vi vill och som vi får valla och träna på! Tack bästa Helen! Helen är för övrigt den som tar riktigt grymma bilder på mina hundar! Ni vet de bland höstloven bland annat. Idag fotade hon, när Hejja fick träffa får för första gången.

Hejja tyckte att fåren var lite läskiga, lite nyfiken var hon också. Men det bäst var nog att käka bajs! Vi ska träffa fåren även nästa helg, blir spännande att se hur hon bearbetat dagens händelse, om hon gjort det.

Här kommer några bilder, fotade av Helen. Resten hittar du om du klickar på länken.

- Hejja träffar fåren för första gången

 

 

Det blev som jag hade förväntat mig. En alldeles för tidig morgon, men samtidigt en alldeles fantastisk dag! Hilja blev inte godkänd på vallanlagstestet, hon är för ointresserad av får, för mattekär och för söt!

Uppstigning 05.00, avfärd 05.25 och framme vid målet 08.40. Strålande solsken, men rätt kallt. Tur att vi hade massor av kläder med oss! Jag frös bara en kort stund på morgonen, sedan var det bara mysigt. Härliga hundar och trevliga människor gjorde denna dag alldeles förträfflig.

Hilja fick träffa fåren fyra gånger. Första gången åt hon mest fårbajs och tittade efter matte. Andra gången var vi i en annan fålla och en annan kvinna hjälpte mig. Då blev det faktiskt fart på Hilja och hon till och med ”jagade” fåren en stund.  Kul att se att det finns ett slaga intresse hos henne iaf. Men mestadels struntade hon i fåren eftersom hon hade fullt upp med att försöka komma till matte eller äta bajs.

Ewa, som vi gjorde testet hos, sade att Hilja nog kan klara testet, men hon behöver träffa får fler gånger. Ewa tipsade dessutom om en sida, för alla oss med kroppsvallare. Klicka här. Hon uppmanade alla som är ägare till en kroppsvallande hund att bli medlemmar. Föreningen försöker bli medlemmar i SKK och på så vis göra herding officiellt här i Sverige. Det finns ungefär 55 kroppsvallande raser, de är delvis uppräknade på hemsidan.

Alltså, det var fantastiskt kul att ”valla”. Jag kan ju inte påstå att Hilja och jag vallade en endaste meter, men visst fanns det hundar som var riktigt duktiga av de som testades. Vallning som görs av riktigt duktiga hundar och förare är magiskt att se på. Hade jag haft tid och möjlighet hade jag gärna tränat Hilja, för det var riktigt kul – även om vi var dåliga.

Det pratades lite löst om att vi skulle ha kennelläger på Mårtensby, alltså där vi var. Vi får se om det blir av. För då kommer vi att åka. Hilja var som vanligt väldigt söt och trött som en gnu när vi åkte hem. Jag tror att hon var nöjd med dagen. Hon var mindre nöjd med badet som hon hamnade i när vi kom hem. Hiljas allra första bad.

Nu ska jag bjuda på lite bilder, finns många fler i galleriet.

- Bilder från vallanlagstestet -

 

 

 

 

 

 

Här kommer bilderna från gårdagens vallning. Smakprov här nedanför.

Bilder från fåren

Hmmm, får, vad kan man göra med dom?

Skälla kanske?

Alla vill vara med och leka med Hilja och fåren.

Ögonkontakt.

Måste bara lukta litegrann…

Vicke var väldigt duktig!