I lördags debuterade Hilja på rallybanan och Harry körde fortsättningsklass. Båda hundarna gjorde ett superfint jobb, men Harry lade sig ner för många gånger på fel plats för att det skulle kunna bli godkänt.

Med Hilja har jag alltid känt att hon inte riktigt är ”med”. Ja, hon följer, men känns oengagerad. När jag ser filmen ser jag att jag har helfel! Hilja är ju jättemed och väldigt engagerad. Så himla duktig hon är den lilla hunden. Himla kul att se, jag borde filma mer!

Harry har ett väldigt engagerat fotgående när han är på det humöret och jag är så himla nöjd med hans attityd på tävlingen. Han lade sig dock ner på tre ställen där han inte borde ha gjort det så bara där förlorade vi 30 poäng. Nåja, efter denne tävling så är jag sugen på att tävla mer med Harry!

Här kommer filmerna:

Harry

Hilja

Idag har Hilja och jag startat vår resa tillsammans med Helen. Helen håller på att utbildar sig till instruktör och Hilja och jag är hennes examinationsekipage, spännande! Hilja ska lära sig massor om rallylydnad och jag ska lära mig massor om att tro på Hilja! Blir superbra det här!

Första passet bestod av planering och så kikade vi lite snabbt på fotgåendet samt började lära in stå/sitt framför. Hilja deltog ivrigt under själva planerandet.

Untitled-3 copy

Efteråt fick Hejja träna lite, först busade vi med Jolly-bollen, den är sååå kul säger Hejja. Hon älskar alla slags leksaker, det är så rackarns tacksamt! Är vi ute och går och jag vill belöna henne är det bara att leta efter en pinne, kotte, grässtrå, koppel osv. Allt går att kampa med!

Vi tränade på gungan. Vi har kört bangleken ett tag nu och hon är så duktig! Inte ett dugg rädd och väldigt på och framåt. Så skoj! Vi ska köra bangleken ett tag till innan vi avancerar, men det känns ruskigt bra! Hon är så himla skoj att träna med!

Här kommer två korta filmer på gungan. På film 2 är hon lite ivrig, men löser situationen grymt bra. Hon har alltså aldrig förut tagit gungan så där på hög höjd.

Igår var vi på vallkurs igen, andra tillfället. Agility är så sjukt kul, men vallningen är riktigt kul den med. Och svårt! Så svårt! Men jag tycker mig kunna förstå lite mer nu. Fick flera aha-upplevelser igår och Hejja tände till ytterligare. Vi hade väldans skoj i 25an tillsammans med Minou som vår instruktör hette. Hon förklarade så bra och tydligt.

Tänk vad häftigt det är när hundarna får göra det de är ämnade till. Att se min lilla Hejja ha pondus bland fåren är sjukt imponerande, jag tycker att hon lär sig fort och att hon är styrbar och lyssnar fint. Än så länge ska man väl tillägga för säkerhetsskull. Jag har förstått att den lilla söta, lydiga hunden lätt kan bytas ut när de tänder till rejält.

Vi har besök här över långhelgen. Det är min kompis Sabinas hund Ester, en border terrier på ett år. Söt och rätt talför om vi säger så. Vi är både hundpassare och lite uppfostringsanstalt. Ester sköter sig riktigt bra!

Mitt favoritinlägg – det där jag sammanfattar vårt år och alla roliga saker vi haft för oss. Så kul! Detta året har ju varit extra speciellt eftersom jag tävlat agility SM för första gången. En helg jag sent kommer att glömma. Det har även varit ett år med massor av bra resultat på tävlingar och massor av underbara stunder tillsammans med mina raraste hundar.

Vi har ju även utökat vår flock med lilla Hejja, till min stor glädje och lycka! Harry och Hilja har varit friska och krya med undantag från början av året och kunnat tävla för fullt. Vi hoppas sannerligen att friskheten håller i sig över nästa år. Harry har fyllt 10 år och är lika pigg som en valp, tokiga hund! Hilja har gjort sin första riktiga säsong och gjort det riktigt bra.

Jag har tävlat Harry, Hilja, Cocos, Elektra och några lopp med Era. Sammanlagt har vi plockat ett gäng SM-pinnar, uppflyttningspinnar och gjort riktigt fina lopp emellanåt. Nu ska ni luta er tillbaka och följa med på en härliga resa, vårt 2013!

 

JANUARI

Som alltid så inleder vi året på fantastiska Åland. Nyår flöt på fint utan rädda hundar, helt magiskt! Harry, som legat inlagd på Strömsholm i slutet av december, visade inga spår på nackbesvär utan röjde på precis som vanligt. Hilja inledde dock året med att halta lite, typiskt. Så året inleddes med rehab för båda hundar.

Som tur var hundvaktade vi Cocos flera veckor så jag hade någon hund att träna lite agility med. Jag var på jobbresa till London under januari med, alltid lika kul att vara där. Börjar bli en tradition att vi åker på BETT-mässan varje år.

Hilja fyllde 4 år 11 januari och det firades förstås med tårta och partyhattar.

Harry fick efter rehab och viktuppgång testköra månadstävlingen som vi hade. Tjohoo sa Harry och rejsade på för allt han var värd på smallhöjd. Och inget krångel med nacken efteråt heller, skönt det.

 

FEBRUARI

När vi lämnat tillbaka Cocos till sin familj så fick vi hem Era istället. Härligt! Era och jag tränade lite agility och körde även månadstävlingen med bra resultat. Harry fick köra ett lopp på månadstävlingen, på mediumhöjd och gjorde det strålande! Cocos och jag inledde det officiella tävlingsåret med en klass 2 i Linköping. Småmissar i båda loppen, men härlig känsla.

Hilja fortsatte sin rehab och Per hjälpte mig och lasrade, klämde och fixade. Det gick framåt iaf. Ingen hälta, men bara koppelpromenader för att inte orsaka rusningar och på så vis slå upp skadan. Det började dock kännas lite bättre under februari, men trots det trubbades jag av och orkade inte bry mig om henne skada, jag tror jag förträngde den. Inte så att jag lät henne springa, utan att jag mer inte låtsades om den.

 

MARS

En av de bästa månaderna, den när man känner att våren är på ingång. Dessutom är det Harrys födelsedag och denna gång fyllde han hela 10 år! När blev han så gammal? Fast, han känns inte direkt gammal. Det spritter i benen och han hittar på hyss dagligen. Måtte han leva i många år till! Ett liv utan Harry, det är inget liv.

Månaden inleddes med sned nacke! Och vi som skulle tävla agility i Halmstad bara dagarna efter. Men nacken blev bra och agility tävlade vi. Det var ju liksom inte vilken tävling som helst, utan en lagtävling! Och vet ni, den gjorde att vi KVALADE TILL AGILITY SM!!! Förstår ni känslan när vi förstod att vi hade kvalat, vi bara skrek rakt ut!! Lyckligast! Så himla underbart!

Och inga problem med nacken heller. Och Hilja fortsatte att vara haltfri och fick börja springa lös igen.

På Harrys födelsedag var jag med Cocos i Askersund och jagade pinnar i klass 2. Och en pinne blev det trots att vi nollade två lopp. Men det var snabbare hundar som också nollade det loppet så vi blev utan. I det lopp vi var trea med pinne så var de fyra första hundarna inom samma sekund, tajt alltså.

Månaden avslutades med månadstävling där Hilja fick köra. Harry nollade sitt lopp, Hilja nollade också! Snyggt av en hund som inte kört agility på 7 månader! Elektra nollade och så gjorde även Cocos! 4 nollade lopp av 5, inte illa. Det femte loppet (med Cocos) så fick vi en fånig vägran på. Grymt bra känsla på denna månadstävling alltså!

 

APRIL

Påsken firades på Åland med de mest fantastiska ispromenaderna! Det kommer vi att leva länge på! Strålande solsken och knarrande isar, magiskt! Hilja fick springa lös hela tiden, och benet höll! Underbart!

Kumla bk ordnade en inoff till förmån för World Agility Open och där tävlade jag Harry, Hilja, Coocs och Elektra. Det var tunnelrejs, seniorklass och två vanliga banor. Alla hundar utom Cocos nollade tunnelrejset, dessutom vann Harry seniorklassen stort och Cocos vann agilityloppet. Elektra hade vunnit hopploppet om hon inte hade hoppat ett hinder från fel håll. Så en bra dag.

Sanna, Christian och pinscherKelly hälsade på oss och snälla Christian fotade massor av fina bilder på agilitybanan. Vi hann även med massor av prat och promenader. Klubben bjöd oss instruktörer på en peppkurs för Camilla Brundin som jag gick med Hilja och Cocos, de var riktigt duktiga.

Det blev även utomhuspremiär i Tranås i slutet av månaden. Jag tävlade med Era, tre disk och ett lopp med 15 fel blev det. Det är kul, men svårt att springa med Era! Jag njuter även om det blir fel, men det är ju roligare när det blir rätt förstås.

 

MAJ

Varje år åker vi till Sörön för att fota hundarna bland vitsippor, i år var inget undantag. Det är så himla vackert där, lätt vårt favoritställe. Våren var ovanligt sen detta år så det blev inget förrän i början av denna månad.

Hilja gjorde sin officiella tävlingsdebut på nytt, sen augusti 2012. Det var lite jobbiga känslor, jag upplevde Hilja som långsam och orolig, men det blev bättre dag 2. I mitten av maj så var jag instruktör på Pinscherlägret i Karlstad, en underbar helg med massor av roligheter!

Jag och Biggan var i Götene och tävlade med Hilja, Cocos och Basta. Det blev en pinne för Hilja i agility 1, hennes första! Cocos fick fem fel i båda lopp, vårt ”favoritresultat”… Sedan åkte jag och min klass på klassresa till Åland, en vecka som var alldeles finemang! Direkt efter att vi kom hem så var det agilitytävling i Söderköping med Hilja och Cocos. Hilja gjorde ett fint hopplopp, men rev tyvärr sista hindret. Cocos och jag hade en riktig skitdag.

 

JUNI

Den viktigaste, den största och den häftigaste månaden! Agility SM i Falkenberg och JAG skulle vara med, med Harry i bästa laget Gubbröra och med bästa Elektra individuellt. Så himla häftigt!

Men månaden började med SM-genrep i Karlstad. Hilja gjorde en disk i ett svårt hopplopp och en femma (slalom) i ett bra agilitylopp. Cocos och jag fortsatte med vårt oflyt, fast med grymma delar. SM-hundarna skötte sig prima! Småfel med Elektra (som jag inte tävlat med sen november) och en nolla och en fel tunnelingång med Harry.

Frövi dagen efter gick strålande! Vinst med Hilja i hopp 1!! Vinst, CERT och SM-pinne med Elektra i hopp 3!! Harry nollade agility 3 utom tävlan, han hade kommit 2a annars!!! Wohoo! Vilken dag! Riktig självförtroendeboost inför SM!

SM då! Hur kändes det? Helt magiskt! Att få stå på startlinjen med min finaste pinscherkille!! Underbar känsla. Läs mer här om vår SM-helg: klicka.

Harry nollade det första loppet som var agilityloppet och Elektra nollade hopploppet, bättre start kunde vi inte få! Harry fick med sig en rivning i hoppklassen och Elektra diskade sig snöpligt. Gubbröra slutade på en finfin åttonde plats! Jag var rackarns nöjd över min och mina hundars prestation!

Det blev lite semester på Åland och jag gick en rallylydnadskurs med Harry i slutet av månaden.

 

JULI

Semester även i juli, skönt och lugnt. Men i mitten åkte vi till Karlstad för att tävla i Värmlandsrallyt och springa några lopp. Närmare bestämt 17 stycken… Hilja hade en strålande helg med tre nollor av fyra, med pinnar i alla nollade lopp. Hon var riktigt fuktig! Cocos och jag lyckades äntligen nolla ett lopp, agility 2! Uppflytt till agilityklass 3 med andra ord! Annars var det som vanligt, oflyt! En rivning eller en matte som glömmer banan… Oförlåtligt! Jag grät faktiskt efter loppet där jag glömde banan…

Harry diskade sig i alla lopp, ett frivilligt. Den banan var för svår så jag gjorde en egen bana (som vi nollade). Han sprang som en liten tok och tyckte det var skitkul att bara springa rakt fram. Elektra hade också oflyt, två lopp med varsin rivning kostade oss två SM-pinnar. Värmlandsrallyt var den enda tävlingen jag körde i juli.

 

AUGUSTI

Hilja fick bli medlem i ett agilitylag – Vilgots änglar, vår premiär skulle bli i Frövi denna månad. En annan sak som hände var att jag skulle bli med border collie! Hussepappan hade otroligt nog gått med på tre hundar. Så en spänd förväntan på hur många, vilket kön, skulle det räcka till mig osv. Exit födde hela 7 valpar varav 6 var tikar! En av dem blev min Hejja!

Harry gjorde ett ultraljud på sitt hjärta. Han fick ju ett stort blåsljud konstaterat vid besiktningen på SM. Ultraljudet visade dock att Harrys hjärta var starkt och fint och att det inte var något att oroa sig för. Stor sten föll från mattes hjärta där och då!

Det var KM och DM på Kumla bk. På KMet gjorde Cocos och jag vårt livs bästa hopplopp, men vi diskade oss i agilityloppet. Harry nollade också hopploppet, men det blev disk rakt igenom i agilityn. Hilja diskade båda lopp. DM gick desto bättre!

Jag hade alla fyra hundar (Harry, Hilja, Elektra och Cocos) vidare till hopploppet då vi klarade av att ta oss igenom agilityloppet. Tyvärr hade alla 5 fel utom Cocos som hade 10. Men i hopploppet regerade vi! Elektra vann! Hilja var trea och Harry fyra, Cocos diskade sig. Så med hjälp av hopploppet så slutade Harry på en hedrande tredje plats, Elektra blev 4a och Hilja 5a i totala DM. Grymt bra! Speciellt kul att Harry fick vara bäst!

Jag tävlade agility i Frövi med hela ligan, både lag och individuellt. Det gick ok, båda lagen fick med sig varsin SM-pinne och det blev även SM-pinne till Cocos (första starten i trean!) och Elektra. Cocos hade även grymma lopp i hopp 2, men med en bom nere så nollar man inte. Hilja däremot, hon fixade en nolla och pinne i hoppklass 1.

Samma gäng hade jag med mig till Behrn Arena för en agilityuppvisning i pausen när Örebro Black Knights spelade. Harry tyckte det var störtkul och gasade som sjutton. Hilja tyckte också det var spännande och Elektra och Cocos var skvatt galna! Skitkul uppvisning. Stor arena, hög musik och stor publik!

I slutet av månaden tävlade Harry och jag rallylydnad på Kumla bk. Vi klarade av att få 70 poäng och fick en fin rosett. KnasHarpan skötte sig prima, förutom när han sprang tillbaka till åttans frestelser… Få se om vi kan knipa två kvalificerande resultat till.

 

SEPTEMBER

Första helgen spenderades på Öland, lagtävlingar och klass 1 för Hilja. Det gick inge vidare vare sig för Gubbröa eller Vilgots änglar, resultaten lös med sin frånvaro. Hilja smällde till med ett fint lopp i hoppklass 1 och tog en tredje placering och pinne. Bäst med helgen var att Hilja gjorde riktigt fina slalom!

Vi gjoprde ett försök till SM-pinnar i Örebro med lagen, men icke då. Harry jobbade superbra i värmen, men tog slut i lopp 4. Ingen disk idag, men bara en nolla. Hilja gjorde fina lopp hon med, ett nollat blev det. Det här med lag verkar inte riktigt fungera i år…

Jag hälsade på Hejja för första gången och fick innan månaden var slut veta vem som skulle bli min Hejja. Det blev min favorit, iDog! Hela familjen var ä’ven där en gång och pussade på de små raringarna. Hiljas kennel Bumerang hade kennelträff. Vi spårade, tränade uppletande och körde även lite agility. Så himla rolig helg!

 

OKTOBER

Vi tänkte att vi skulle göra ett nytt försök med lagen i Göteborg, men det ville sig inte. Inga SM-pinnar till något av lagen och Hilja som den senaste tiden gjort så himla fina slalom hade slalomfel i alla lopp utom 1… Ledsamt.

Desto roligare blev det dagarna efter när jag fick åka och hämta hem min Hejja! Vilken lycka!! Harry och Hilja tog emot henne med öppna famnar och de blev snabbt en tajt flock. De är för rara med varandra! Allt med Hejjas hemkomst gick smidigt och bra.

Vi körde årets sista månadstävling, det blev nollor med Harry, disk med Cocos och en vinst med Hilja trots fem fel i slalom. Elektra vann hela månadstävlingsomgången detta år.

Hejja skrämde slag på sin matte genom att mitt i allt börja skrika, som om hon hade jätteont! Det bajsades ut en skumgummibit, men det blev ändå ett veterinärbesök. Veterinär Sandra konstaterade dock att det var en frisk liten valp på bordet, som ska låta bli att äta saker i fortsättningen.

 

NOVEMBER

Seniorkoll för herr Harry. Alla värden såg fina ut och han är rent allmänt i mycket fin form för att snart vara 11 år. Det enda de anmärkte på var att han kanske skulle kunna gå upp lite i vikt. Inte Harry emot.

Cocos och jag tävlade i Fagersta, sista tävlingen för året och sista tävlingen innan Cocos går på mammaledigt. Och vilket avslut! Dubbelnolla, en vinst och en tredje placering, grymmaste hunden!!! Klass 3 på heltid för oss nu alltså!

Jag gjorde ett ärligt försök till att träna Hiljas slalom, men hur det går vet vi inte än. Vi kämpar på, än tänker jag inte ge upp. Annars blev det mest mys och härliga promenader och utflykter. I slutet på månaden så fick Hejja träffa får för första gången. Det var inte så värst spännande, men bajs är gott!

 

DECEMBER

En ganska lugn månad. Vi har inte gjort speciellt mycket alls. Lite småträning hemma i vardagsrummet och självklart promenader. Det har varit skönt med ett tävlingsuppehåll efter denna intensiva säsong. Nu åker vi snart till Åland för att fira jul. Där ska vi mysa, leka i snön (om det finns någon) och ha det härligt tillsammans. VI ses nästa år, om jag inte får för mig att blogga innan dess förstås.

Men nu, en riktigt, riktigt god jul och ett gott nytt år till er alla!

2013-3-julkort copyKlicka på bilden för att se den i större version.

Igår tävlade Harpan och jag rallylydnad på klubben. Vi har ju klarat av nybörjarklassen och har startat fortsättning en gång (två lopp på samma dag) och det var november förra året. Det finns inte riktigt tid för rally och agility. Och jag prioriterar ju agility.

Men nu var det dags igen. Vi kan inte påstå att vi tränat mycket, men Harry är rätt duktig och har ett väldigt fint fotgående. När han behagar alltså. Vilket trots allt är för det mesta.

Banan innehöll självklart åttans frestelser. Där ska man gå runt två koner och bredvid konerna finns det två frestelser – en leksak och en skål med godis. Lite av ett spännande moment, Harry har varit fram till den på både träningar och tävling…

Loppet startade lite roligt. Jag gick, men det gjorde inte hunden! Fniss! Sedan kom han igång och körde kalasfint! Tills vi kom till åttans frestelser… Själva momentet gick bra och jag var sååå glad när vi passerat det klockrent! Men vad tror ni Harry gör när vi går till nästa skylt?

Jo, då börjar han nosa… Och nosar sig tillbaka till korvburken! Rackarhund!!!

Så där förlorade vi 10 poäng! Vi förlorade även 10 poäng på skylten efter spiralen, han doppade ner sin söta rumpa en gång för mycket där. 3 poäng för bristande samarbeta förlorade vi på starten där Harry inte följde med och även vid skylten efter hoppet där han låg kvar istället för att följa med sin matte. Sedan var det något litet avdrag till.

Som tur är slutade vi på 70 poäng, det är gränsen för kvalificerande resultat. Wohoo, duktig hund! Även om han är lite lustig ibland. Nu måste vi ju se till att fixa två resultat till, så vi kan få en fin titel.

Filmen kommer här, den är från Facebook, men alla borde kunna se den.

Jag har även en fantastisk nyhet att berätta….

JAG SKA BLI MED VALP!!!

Hurra, jag kommer bli ägare till en av Exits fina, små, rara, ulliga och gulliga tikvalpar! Gissa om jag är glad! Hejja kommer att blir verklighet! Snart, snart, snart har jag en liten valp här hemma!

I helgen är det tävlingar på Öland! Hilja ska köra klass 1 och lag och Harry ska bara köra lag! Hejja oss! 

Den här söta hunden har tränat rallylydnad idag.

Han har såååå dålig uthållighet… När han inte får godis så stannar han mitt i banan och bara glor på mig som går vidare. Undrar om vi hinner få ordning på det innan tävlingen 28 augusti. Tror inte det, men vi går ut och skojar till det lite iaf! Alltid roar man någon.

En annan sak som Harry behöver träna mer på är långsam marsch. Han doppar ner sin söta rumpa alldeles för lätt. Se själva.

Idag föddes min blivande valp med stor sannolikhet. Nu ska bebisarna, som var hela 6 tikar och en hane, växa på sig lite så man ser att alla mår bra och växer som de ska. I ungefär två veckor får jag vänta innan jag får ett slutgiltig besked. Så nu mina rara vänner ska ni hålla tummarna hårdare än hårdast att en av de underbara små knytena flyttar hem till mig!

Här är en bild på en av valparna, en tik. Stulen från Facebook.

Detta fantastiska ogräs, man blir glad när det är gult!

Det är alltid mycket som lärare i slutet på vårterminen, just denna vår är helt galen med massor av nationella prov, betyg, omdömen, utvecklingssamtal, jubileumsfest och sist, men inte minst – klassresa! På onsdag åker jag och min klass till Åland. Ska bli sååå spännande! Hundarna blir hemma, men Agge följer med och hänger med mormor och morfar. Vi kommer hem på lördagkväll.

Förutom jobbet är det en del annat med, tävlingar, träningar, promenader, trädgårdsfix osv. Fullt upp, men jag gillart! 

Crazy Harry lirar lite boll i trädgården. Med sig själv och med barnen.

I söndags var jag på klubben och tränade rally med Helen och Camilla. Harry var inte alls sugen på rally, han kände att det var regn i luften. Sen kanske inte jag var den mest peppande matten just då heller. Så vi gick upp till agilityplanen och där gick det finemang! Agility is the shit!

Men jag gillar rally och Harry också, men inte när det är regn på gång. Fniss! Vi ska försöka boka in någon tävling här framöver, ett RLD F ska han ha tycker jag. Måste träna lite mer på åttans frestelser, den är för rolig säger Harry… Harrys största styrka som lydnadshund är hans fantastiska bakdelskontroll. Men ibland går det till överdrift, som när man ska snurra 360 grader vänster och Harry kör 720 av bara farten. Sötnöt!

Här är han – bakdelskontrollkungen! Foto: Helen Rees

Hilja har börjar löpa. Igen typ. Jag tror hon löpte i januari-februari någon gång senast. Jag är en sådan där dålig tikägare, har väldans lite koll på när hon löper eller så. Nu kom jag ihåg att det var i januari-februari för vi passade Cocos då som också löpte. Hilja har ganska tätt mellan sina löp, men som tur är märker man ingenting på henne, förutom att hon svullnar rejält.

Löpfia eller ej, söt är hon iaf!

Ööööh, behöver du hjälp med fördisken?

Idag har jag och Helen tränat lite rallylydnad, lydnad och trix på klubben!

Vaa, har ni barmark på Kumla bk? tänker ni nu kanske. Nä, så är det tyvärr inte. Vår appellplan är fortfarande täckt med snö, men vi har tränat inomhus. Det funkar ju till viss del. Man kan göra rätt mycket på en begränsad yta.

Harry tränade på främst två saker. Dels 360 graders svängar åt vänster. Harry har en tendens till att ha alldeles för bråttom så det slutar med att han snurrat 720 grader när jag snurrat 360… Men vi fick nog lite bukt på det, jag behöver säga kommandot luuugn innan så han inte hetsar upp sig. Sen tränade vi sitt-stå och även där fick vi ett genombrott! Det är så bra att ha en kompis ögon på sig, hon ser mer än vad jag gör.

Sedan fick Harry lattja lite med trix och lite annat smått och gott ur rallyrepertoaren.

Hilja tränade mest lydnad. Och efter idag kan jag nästan känna att kanske vi ska försöka oss på en lydnadstävling trots allt. Det var riktigt kul! Vi tränade gripande och fasthållande av apport, hon håller lite löst, men gripandet har förbättrats. Vi tränade ställande och läggande under gång och även där fick jag stor hjälp av Helens kritiskt granskande ögon. Sen fick Hilja lattja med lite trix hon också.

Rolig träning!

Imorgon åker vi till Åland för att fira påsk.

Idag var jag till Jourkliniken för att ge hundarna avmaskningstabletten.  Jag köper tabletterna på Apoteket, jag ger dem själv. Allt veterinären behöver göra är således att sätta sin kråka och stämpel i mina hundars pass. Jag har gjort denna procedur många gånger. I början behövde jag inte betala någonting, men i december 2012 betalade jag 50 kronor.

Jaja, det kan det väl vara värt tänkte jag. Men idag! När jag skulle betala så receptionisten 480 kronor och jag höll på att smälla av! 480 kronor för en namnteckning i passet? Jag ifrågasatte summan starkt och både en och två kom och pratade med mig…

Det slutade med att jag inte behövde betala alls och att jag författade ett långt mail till Jourkliniken för att få veta rimligheten i att ta så pass mycket betalt för en namnteckning. Blir spännande att se vad de svarar. Jag har varit denna veterinärstation trogen i 10 år! Jag hoppas att deras svar är så pass vettigt att jag kan fortsätta att gå där.

Någonstans måste man ändå reagera. Annars så tycker jag att man bara håller god min och betalar de vansinniga veterinärpriserna, men idag kunde jag bara inte hålla mig!

I vanlig ordning ska året sammanfattas! Det är alltid lika kul att se vad vi har gjort. Föregående år har jag redovisat precis alla tävlingar och resultat, det kommer jag inte att göra i år. Det är tråkigt att läsa och tar lång tid att skriva. Så vi väljer ut alla bra bitar och plussar på med lite roliga och tyvärr även tråkiga händelser.

Jag tycker att det har varit ett roligt och resultatmässigt helt ok år. Det jobbigaste är ju att Harry haft problem med sin nacke och att Hilja skadade sig och fortfarande inte är bra. Vi får hoppas att 2013 är ett friskare år för Hilja och att Harry får fortsätta vara lika pigg och glad som han egentligen är! Han fyller ju tvåsiffrigt i mars, hujedamig!

Men nu – vårt år 2012!

Jag har tävlat Harry, Hilja, Cocos, Elektra, Pippi och några enstaka lopp med Hiljas bröder Colt och Vicke. Mest agility, men Harry har fått pröva på lite rallylydnad samt tävlat med sitt fina lag Gubbröra med sikte mot SM 2013. Sammanlagt har hundarna och jag plockat två uppflyttningspinnar och 7 SM-pinnar (både lag och individuellt) plus en ny titel RLD-N till Harry.

Njut av en liten bildkavalkad från året som gått, de ger en rättvis bild av vad vi sysslat med under året. Jag sätter även ut vissa filmer, så ni får skratta och även gråta lite.

 

JANUARI

Januari var väl som januari är mest, ganska händelselös. Promenader och träning, vi lärde in en hel del nya trix. Alltid lika kul att trixa med Harry, han älskar det. Hilja är inte lika intensiv och bjuder inte på lika många beteenden. Jag gjorde en väldigt trevlig grej – reste till London med jobbet för att gå på BETT mässan. Riktigt härligt och skojigt! Hilja fyllde 3 år 11 januari och tränades för att bli klar för en agilitystart. Inte en endaste agilitytävling var vi på under januari.

 

 

FEBRUARI

Inget tävlande denna månad heller. Däremot gjorde Harry och jag en lite häftig grej! Vi var med i en föreställning och visade lite trix på en show som hette ”Made in länet”. Det var jätteroligt och Harry var grymt duktig, finaste killen. Men det som jag minns mest från februari var ändå den film som jag och några andra pinscherälskare gjorde. Den blev väldigt uppmärksammad, både positivt och negativt. Jag skulle kunna skriva massor om just detta ämne, men jag väljer att via filmen en gång till istället.

 

 

MARS

Ännu en månad där vi inte tävlade. Knasigt vad man kan sakna agilitytävlandet alltså. Harry fyllde 9 år 17 mars! Tyvärr firade han sin födelsedag med nackont. Typiskt, just mars var en månad där nacken krånglade en hel del. Men lika fort som han blir dålig, lika fort försvinner det.

 

 

APRIL

Äntligen dags för tävling, på hemmaklubben dessutom. Klass 3 i ridhuset i Askersund jag tävlade med gamlingarna Pippi och Harry. Det gick bra, en nolla och en femfelare med Pippi och en galen disk och en neslig rivning med Harry. Elektra fick bebisar denna månad, ljuvliga små valpar! Harry fick återigen knas med nacken, men det gick över fort.

Harry blev undersökt av en duktig veterinär som heter Laxmi B Melwani som Klickerklok hade tagit hem till sig. Det var jätteintressant och jag fick värdefulla tips om hans nacke. Hilja debuterade på månadstävlingen, äntligen! Harry började träna rallylydnad för att göra sig redo för en ny karriär.

 

 

MAJ

Det var nu det var dags, dags för Hiljas debut i officiella tävlingssammanhang. Men innan det så gick Hilja, Coocs och jag en kurs för Jenny Damm! Jenny är magisk, hon vet precis hur hon ska göra för att få ut det mesta av alla ekipage, hon fick till och med mer fart på Hilja! Men debuten då, hur gick den? Strålande, bortsett från att vi ju inte kan slalom. Hon sprang på fint, eller vi båda två sprang på fint!

Mer agility blev det under maj. I Linköping tävlade Cocos och Hilja, inga nollade lopp men fina lopp var det ändå. Dagen efter gjorde Harrys lag Gubbröra sin första start och som vi gjorde det! Vinst och SM-pinne i hoppklassen! Hurra! Hilja tävlade även i Flen, vi körde bara hoppklasser eftersom vi inte hade några kontaktfältshinder klara.

Det var klass 3 tävlingar på Kumla bk, jag var med med Pippi och Harry. Pippi tog en SM-pinne i agilityklassen på lördagen, men eftersom hon inte kändes helt fräsch så startade vi inte på söndagen. Det här blev Pippis och min sista agilitytävling, nu är hon en pigg och glad pensionär! Harry gjorde finfina lopp, bland annat en nolla i hoppklassen.

Jag tävlade Cocos och Anni på Kumlas hösttävling, 8 disk av 8 möjliga – inte bra! En annan sak som inte var bra var ju Hilja och en remiss till Strömsholm skickades iväg.

 

 

JUNI

Harry gjorde ett jättefint hopplopp på lagtävling i Bro Håbo som inte gick någge vidare för laget dock. Däremot gick det mycket bättre på Kumla bks RallylydnadsKM där Harry slog till med en andra placering med 92 poäng! Fina och duktiga hunden! Jag fick ha Era hos mig några dagar och fick även tävla honom i Frövi där jag också tävlade Harry, Cocos och Hilja.

Det gick bäst för Cocos – en vinst i agility 2 på en svår bana! Era hade vunnit hopp 2 om han inte hade rivit sista hindret. Harry var väldigt söt och Hilja var duktig som vanligt. Hilja tävlade även på Örebro bk och gjorde ett kalasfint lopp även där, det var bara slalomen som strulade. Annars nollar hon liksom.

Harry gjorde rallydebut i ett regnigt Karlstad. 85 poäng fick vi! Jättebra ju!

 

 

JULI

Semester på Åland, ååååh så skönt! Men innan dess hann vi med en agilitytävling och en rallytävling. Vi körde agility på Kanonsabotören, jag och Harry, Hilja, Cocos och Elektra. Många lopp, men få som gav resultat… Harry tävlade rally i Ånnaboda. Jag trodde att det inte skulle gå för det började åska… Men pinscherpojken lyckades hålla ihop och vi fck 94 (!!) poäng av en väldigt hård domare.

Harry var inbokad på MR hos Lennart på Strömsholm, men Harry var i alldeles för fin form för att det skulle vara värt att göra en MR enligt Lennart. Åkte till Karlstad och bodde hos pinscheruppfödaren Karin på Noticeables kenneloch blev kungligt uppassad samtidigt som jag tävlade på Värmlandsrallyt med kelpietjejerna. Det gick ok, lördagen började lite svajigt, men jag avslutade stabilt på söndagen. Hilja gjorde sitt första lopp där hon gick runt, en femma på slalomingången bara.

 

 

AUGUSTI

Harry inleder augusti med att ta hem titeln RLD-N i Fagersta. Duktigaste pinschern! Hilja debuterar i agilityklass i Västerås, fina kontaktfält! Cocos tävlar också där och gör ett kalasfint hopplopp med en rivning tyvärr.

Sen var det tävling i Frövi, som gick ganska så dåligt. Harry gjorde en fin helg med tre lopp av fyra i mål. Hilja gjorde ett toppen agilitylopp med 5 fel på A-hindret och dessutom två hela lopp med fina slalom! Elektra och Cocos var också duktiga, men något fel här och där. På kvällen efter tävlingshelgen var Hilja halt och en tråkig resa med utredning av vad som egentligen var felet startade och håller tyvärr på än idag när detta skrivs.

Jag fick låna Era igen och när Josefin lämnade honom här så passade vi på att träna lite tillsammans. Det ser du på filmen här nedanför, duktigaste hundarna! Det var KM på Kumla bk, jag körde med Harry, Elektra, Coocs och Era. Bäst gick det för Elektra som kom tvåa!

 

 

SEPTEMBER

Agility i dagarna två på Örebro bk inledde vi månaden med. Elektra gick grymt och vi tog en SM-pinne i agilityloppet. Harry och Elektra nollade båda två hopploppet på lördagen, men ingen SM-pinne. Era och Cocos tävlade bara på söndagen och det blev inga resultat. Jag fick låna kelpien Myra i hopplopept på söndagen och vi nollade och tog en SM-pinne. På vårt allra första lopp tillsammans.

Sedan blev det en tur till Bollnäs med laget! Där vi lyckades knipa en andra plats i agilityklassen av 26 lag! En SM-pinne till med andra ord! Så bra! Cocos tog en pinne i agility 2 och Elektra tog 2 SM-pinnar, plus en placering precis utanför pinnplats. Harry var fantastiskt duktig hela helgen i alla sina lopp! Så rolig helg!!!

Efter Bollnäs blev det lite tyngre, Harry skulle operera bort två knölar. Men när veterinären ringde efter operationen och berättade att allt gått bra och att det bara var fettknölar kändes livet glatt igen! Lite jobbigt var det dock att inte komma någon vart med Hiljas hälta. Vi åkte än hit än dit, men inget fel hittades.

 

 

OKTOBER

Gubbröra tävlade utan oss och knep en tjusig SM-pinne i agility i Sävsjö, grymt tjejer! Vi var inte med pga karensen efter Harrys operation plus att vi ordnade en rallytävling på Kumla bk som gick alldeles strålande arrangörsmässigt. Harry tränade vidare på fortsättningsskyltarna i rallylydnad eftersom vi hade en tävling inbokad i november.

Cocos och jag avslutade agilityåret tillsammans i Kristinehamn med att göra två superlopp! Ett räckte till vinst och det hade det andra också gjort om jag inte hade halkat i leran precis i slutet av loppet… Men en pinne i hopp blev det! Hilja undersöktes på Strömsholm av bästa Lennart och han gav mig mycket lugnande besked. Hela Hilja röntgades igenom och inget stort fel hittades, förutom det plötsligt uppkomna blåsljudet då. Hilja hade ömma muskler och en liten mjukdelsskada vid hasen. Smärtstillande, antiinflammatoriskt och vila plus efterföljande rehab skulle göra henne bra igen.

Allt såg bra ut till en början, hon vattentraskade, vibbade, blev laserbehandlad av bästa Per, novafonbehandlad av mig och utökade motionen sakta, men säkert.

 

 

NOVEMBER

Novembers stora agilityhändelse är Rättvik! Åh, så kul det är att vara där! Jag hade bara med mig Harry och Elektra, plus bästa laget Gubbröra förstås. Helgen var stolpe ut för Elektra och mig, vi hade lika bra kunnat kamma hem 3 SM-pinnar om inte om vore, nu hamande vi precis utanför, mest pga otur! Men bästa laget knep en SM-pinne i hopp, nu har vi ”bara” två kvar.

Efter Rättvik opererade Elektra bort fula juvertumörer, bara att hålla tummarna för att det var snälla tumörer. Hilja var på återbesök hos Lennart och allt såg fint ut, fick ok att börja öka lite mer. Harry debuterade i fortsättningsklassen i rally med att roa publiken, vi blev inte godkända eftersom det saknades några få poäng. Nåja, söt var han iaf! Jag tävlade faktiskt Pippi den tävlingen och det gick bra. Jag glömde ett sitt och förlorade på så vis 10 poäng, resultatet blev därmed 88 poäng.

Hilja började ledsamt nog att halta igen och allt kändes bara blä och skit! Cocos kom och livade upp oss lite när hennes husse och matte var i Budapest på en långhelg.

 

 

DECEMBER

Det började underbart med massor av härlig snö och solsken! Jag blev fotosugen och vi begav oss ut i det fina vädret. Och där slutar allt roligt just nu… För efter denna snöbusfotografering har Harry haft en låsning i nacken. Han ligger just nu i skrivandets stund inlagd på Strömsholm. Förhoppningsvis ska han bli ordentligt undersökt imorgon och sedan få komma hem till sin matte!

Jag är ärligt talat livrädd för morgondagen. Även om jag inte vill tänka eller tro det så finns de där mörka tankarna där. Tänk om det visar sig vara så illa att det enda rätta jag kan göra är att låta honom gå. Jag vill inte, vill inte, vill inte tänka de tankarna. Men likväl dyker de upp. Jag vill ha ut detta inlägg innan jag åker till Strömsholm, för tänk om mina värsta farhågor besannas imorgon. Hur ska jag kunna klara av att jobba imorgon… Inlägget är därför tidsinställt.

Åh, idag önskar jag att jag aldrig hade tagit de där vinterbilderna!


Harry och Killen tidigt imorse, på väg mot Fagersta. Älskar Harrys min. ”Va, ska jag åka här??”

Japp, idag körde Harry rally på rallybanan. Han var lite konstigt, gick runt och pep och stannade upp. Jag tror att han trodde att jag hade godis i handen och att det störde honom. Jag hade förstås inget godis i handen, men ibland har jag det när vi tränar. Måste träna bort det!

Vi tävlade i Fagersta idag, två lopp för Harry i fortsättningsklass, våra första starter och ett lopp med Pippi i nybörjarklassen. Harry var nära i första loppet, 69 poäng och fick 64 i det andra loppet. Han snurrade mycket, gick bakom mig och snurrade runt mig, stannade och bara glodde och kändes lite konstigt som sagt. Men han var samtidigt glad och så där söt som bara en studsig Harry kan vara.

Det finns bara en film, eftersom jag inte hade någon som filmade det första loppet. När jag tittar så ser det inte lika dåligt ut som det kändes. Han ser trots allt glad ut och det är ju ganska prioriterat. Sötaste, knasigaste pinschern!

Vi fick 10 poängs avdrag för fel utfört moment i första klassen och hela 30 poängs avdrag i andra loppet (filmen). Kommentaren till första loppet var: ”Underbar bakdelskontroll!! Kändes lite stressigt”, jag håller med i båda kommentarerna. Kommentaren till det andra var ”Ibland blir det FÖR KUL! Bra jobbat av matte”.

Tävlingsmänniskan i mig säger ”faaan”, hundägaren i mig säger ”fniss, vilken tokig hund jag har”! Harry är en kul kille och jag är säker på att vi smäller till på någon tävling här framöver. För när han går bra, går han ju riktigt bra.

Som tur var så hade jag allra finaste Pippi med mig också! Henne kan man lita på! 88 poäng och därmed fick Pippi en ny titel att lägga till sitt namn, RLD-N. Hon hade kunna haft minst 98 om inte jag hade glömt att hon skulle sitta vid moment 2. Typiskt! Söt är hon iallafall, taggad också! Ni ser i filmen hur hon tuggar lite på mig vid språngmarschen. KnasFia!

Så kul att få åka på tävling med Pippi igen, hon är speciell den här hunden.

På tal om något helt annat. Vad fantastiskt underbart det måste vara att ha en sådan här fin träningshall! Tänk om vi kunde fixa något liknande i Kumla/Örebro. Någon som är sugen att jobba lite för det? Jag tippar att vi är ett gäng som är sugna!

Nu ska jag däremot slänga mig i soffan med ett glas rött, aaaah, sköna lördagkväll!

Harry har lite agilityvila just nu. Vår ridhusträning börjar nästa helg, men jag tror bestämt att Harry bara ska få köra månadstävlingarna i januari, februari och mars. Kanske att vi måste träna lite inför lagtävlingen i Knivsta så att han inte är helt crazy…

Att det är agilityvila för Harry är ju ultimat när man har andra hundar att träna. Eller vänta nu, den andra hunden är ju skadad… Men, på bättringsvägen! Vi var på Strömsholm i måndags och fick ok av Lennart! Hilja har inte ont mer och nu har vi slutat med smärtstillande och fick lov att utöka ännu mer. Skönt! Men det är ju en del uppbyggnad kvar innan hon är redo för agility.

Vi fortsätter med vattentrask och vibrationsplatta. Jag masserar henne med Novafonen ett tag till. Jag har börjat använda hennes viktmanschetter för att få henne att arbeta ännu mer med bakbenen och har även utökat hennes promenader. Efter varje längre promenad så stretchar jag hennes bakben och då främst knäböjarmuskeln. Om ett tag ska vi även börja träna med gymbollen.

Jag vet inte, men kanskekanskekanske kan vi starta lite smått med agilityträning innan julen. Tills dess får jag massor av egentid med Cocos! För hon är pigg och glad och vill träna! Tur det, att ha behövt stå över ridhusträningene hade varit outgrundligt tråkigt.

Trots att Harry har agilityvila så har han inte träningsvila. Rallylydnad tränar vi och lite trix hemmavid. På lördag ska vi tävla, debut i fortsättningsklass! Spännande! Det kan gå kalasbra eller så slutar det med en överladdad Harry som springer runt på banan och letar efter åttans frestelser…