Jag ligger efter massor med bildgalleriet… Undrar när jag ska hinna ta tag i det? Sen, typ. Vi var till Sörön i lördags efter agilitytävlingen och fotade massor av fina bilder, jag var verkligen kalasnöjd! Ska visa er några här i inlägget, de är från Facebook så kvalitén kanske inte är så bra som om jag hade redigerat dem i photoshop.

Det är verkligen full fart just nu, jag går kurs, håller kurs och ska hinna med allt annat också. Dessutom ordnar Kumla k tävling i helgen, blir fullt ös från fredag, när vi också ha KM, till söndag. Hejja går en lydnadskurs, vallkursen har tagit slut. Vi är inbokade på två vallkurser i höst, jättekul! Vi ska även gå en brukskurs, men om det är Hejja eller Hilja som får gå den får vi se. Harry får mest promenera, men om han känns fräsch så ska han få tävla KM på fredag.

Hilja har tävlat i Linköping i helgen. I lördags gjorde hon sin sista start i klass 1. En pinne till (nr 8) i hoppklass och en vägran från en pinne i agilityklass. Jag lyckas alltid klanta bort agilityklasserna… I söndags debuterade hon i klass 2 och det fixade hon så bra så. En rivning i agilityklassen och ett hinder från fel håll i hoppklassen, helt och hållet mitt fel.

Här kommer en film från klass 2-dagen.

Och så bjuder vi på någon bild från fantastiska Sörön, fler kommer när jag får tid.

I lördags debuterade Hilja på rallybanan och Harry körde fortsättningsklass. Båda hundarna gjorde ett superfint jobb, men Harry lade sig ner för många gånger på fel plats för att det skulle kunna bli godkänt.

Med Hilja har jag alltid känt att hon inte riktigt är ”med”. Ja, hon följer, men känns oengagerad. När jag ser filmen ser jag att jag har helfel! Hilja är ju jättemed och väldigt engagerad. Så himla duktig hon är den lilla hunden. Himla kul att se, jag borde filma mer!

Harry har ett väldigt engagerat fotgående när han är på det humöret och jag är så himla nöjd med hans attityd på tävlingen. Han lade sig dock ner på tre ställen där han inte borde ha gjort det så bara där förlorade vi 30 poäng. Nåja, efter denne tävling så är jag sugen på att tävla mer med Harry!

Här kommer filmerna:

Harry

Hilja

I helgen har jag och Cocos gått kurs för Heidi Karanko. Det har varit så himla skoj och väldigt givande. Mina egna hundar var med och fick träna på de saker vi lärde oss på kursen. Hilja är ju ingen bra kurshund, hon blir osäker när man nöter för mycket. Hejja hade nog klarat av lördagens banor, men söndagens hade ju såklart varit alldeles för svåra.

Vi tränade på olika tekniker, såsom inkrokningar och tvingat framförbyte. Två väldigt bra handlingstekniker som jag absolut kommer att ha nytta av i framtiden. Nu gäller det att träna in detta så hunden blir helt säker på vad jag menar. Och så att jag får till tajmingen rätt!

Träning på inkrokning, foot: Helen Rees

Man blir alltid så himla pepp efter en ritkigt bra kurs, så nu längtar jag lite efter att få börja träna. Men mest av allt längtar jag efter att få tävla. I helgen är det klass 1 i Örebro för Hilja, men helgen efter är det Cocos i klass 3 i Västerås. Tjohoo!

Här kommer en liten film, ihopklippt från både lördag och söndag. Cocos har jobbat så himla bra hela helgen, jag är så nöjd med henne! Bästa tjejen!

hejjahuvud

 Allvarligt, hur söt är hon inte när hon är blöt!?

Agust är lämnad till mormor och morfar, jag och hundarna åker till Åland nästa vecka. Skönt för Agge att njuta på Åland och skönt för husse och mig att vara barnlediga, något vi aldrig är annars. Men visst saknar man honom, massor!

Vi var till Hultsjön igår, en fin badsjö i närheten av Kumla. Det är ont om badvatten i Kumla. Hejja är en baddare, men Hilja plaskar som tusan! Undrar om en flytväst kan hjälpa henne? Harry håller sig helst så långt från vatten som han kan.

hejjaleksak
hiljaplask

Husse jobbar fortfarande så jag kan spendera dagarna på brukshundklubben utan att få dåligt samvete. Hilja tränar på slalom, vi kämpar på. Med hjälp av rara klubbkamrater ska vi väl få ordning på det. Hejja tränar på grunder och annat smått och gott. Vi har tagit hela gungan nu! Wohoo, jättebra! Ska försöka få det på film får ni se, hon är sjukt duktig!

Harry får träna han med, så han kanske blir nöjd hemma på kvällarna. Herregud den hunden har energi så det räcker till och blir över. Han är väldigt lugn på dagen, men på kvällarna blir han pestig! Måste försöka ge honom lite mer tid, lite trixträning skulle han må gott av tror jag.

Häromdagen var vi på klubben och körde tunnelrejs. Så himla kul! Harry nollade sitt första försök förstås, han är så ”enkel” att springa med. Det går ju inte speciellt fort numera, men säkert. Hejja fick också starta, Hilja stod över eftersom vi skulle träna bana sen. Att starta Hejja på tunnelrejs på 16 hinder kanske är knasigt eftersom hon max kört 7 hinder i taget innan, men det var bara att försöka.

Första försöket blev inge vidare, jag vågade inte springa! Svårt att veta hur en helt ny hund reagerar på alla tunnelingångar, hon är ju rätt färsk lilla tjejen. Andra försöket blev så mycket bättre och tredje försöket nollade vi! Wow, vilken stjärna!! Här får ni se en film:

Ikväll ska vi till klubben för att träna på bana, jag tycker att Hilja har haft bra fart och engagemang trots träning varje dag denna vecka. Framsteg kan man kalla det. Kanske att hon håller ihop för att gå kurs för Heidi Karanko i augusti, annars har jag Cocos och Hejja att använda mig av.

På tal om Cocos, hon har ju 6 ljuvliga valpar som snart är 6 veckor. Världens sötaste och Cocos är en så fin mamma. Det är speciellt en valp som är extra söt, Lill-Strimma. Titta bara:

Någon som är sugen på att söt tik, som har en stor chans att bli medium? Jag skulle vilja ha henne, men husse säger ju tvärnej konstigt nog. Men nu ska jag spana vidare på Guldagilitys livesändning och snora och snyta mig. Har blivit förkyld, något som typ aldrig händer mig…

Idag har jag och mina elever, plus mina kollegor förstås, varit i Hällabrottet på en utflyktsdag. 40 elever som njöt av att vara ute på landet. Jag älskar sådana här dagar, när jag kan ha med hundarna. Eleverna är lika lyckliga de! Min kollega Lotta har tre hästar och en katt, dessutom hade hon fixat dit sin mammas 5 undulater. Och så mina tre hundar, voila – nästan en 4H gård.

Hundarna blev klappade på, gosade med, vi promenerade, sprang ikapp, lekte kurragömma där eleverna gömde sig och hundarna letade och så fick de visa lite trix. Men bara deras närvaro gör underverk. Jag skulle verkligen vilja använda mina hundar på ett pedagogiskt sätt. Jag tror de skulle göra underverk med flera elever.

Alla mår gott av att befinna sig i djurs närvaro.

Mina finaste hundar är så himla bra. När det kommer fram ett helt gäng med barn som vill klappa och de bara viftar lugnt på svansen, det är en så underbar känsla. Jag blir stolt! De är fantastiska, så vänliga och älskvärda. Flera barn idag var rädda, men mina hundar hjälpte dem att komma över en del av rädslan. Det är häftigt!

Hilja är den hund som är absolut bäst lämpad för dessa dagar. Hon är lugn, trygg, snäll, tålmodig, kelsjuk, kontaktsökande, vänlig, snäll och allt man kan önska sig. De andra två är toppen de med, men lite mer åt det livliga hållet. Fniss. Hejja blir snabbt allas favorit för det är drag under tassarna, Harry blir favoriten hos många när han gör sina trix, men det är Hilja som vinner de rädda elevernas förtroende.

Vi gick en tipspromenad runt Söderhavet som sjön så härligt heter. Det var länge sedan jag såg Hilja så sprallig! Oj, vad hon och Hejja sprang! Har nog aldrig sett Hilja springa så snabbt! Det var underbart att se! Eleverna var så imponerade över hur snabbt de kunde springa. Jag med, haha! När vi packade ihop och åkte hem så gick nästan Hiljas ögon i kors, så trött som hon var lilla sötnosen.

När vi kom hem hoppade Hejja på tre ben och mitt hjärta stannade för en kort sekund… Men jag såg att hon hade en spricka i ena trampdynan på höger bak, så det var inte så farligt som jag först trodde. Hon ömmar en del, men vi hoppas att det ska läka fort. Fick massor av bra tips och lugnande råd på Facebook. Så jag avbokade det inplanerade veterinärbesöket och lägger pengarna på vetflex och skor som tål väta istället.

Hejja har förresten börjat löpa, så nu är hon snart en stor tjej på riktigt. Mina finaste corder bollie!

Kelpien, en intelligent ras!

I lördags var vi på Kolmården. Mina föräldrar, min syster, alla barn och så min egen familj. Tack snälla Karin och Sabina som passade mina hundar. Kolmården var fantastiskt, även om jag är tudelad till att ha djur i fångenskap. Svårt det där. Agust njöt i fulla drag, sitt stora djurintresse har han ärvt efter mig!

Igår var det en slapp dag, men på kvällen tog jag tag i mig själv och gav mig av till klubben. Först sprang vi en runda och sen tränade vi agility. Jag har ju aldrig kunnat springa, har alltid tyckt att det varit så jobbigt. Men nu, nu är det nästan kul! Skaffade en app som säger till när man ska springa och när man ska gå och som stegras sakta men säkert. Tänka sig, kanske jag kan springa 30 minuter utan att svimma här om någon vecka!

Hundarna är förstås med på alla springturer, även gammelgubben! Ibland har jag honom i 15 m lina och ibland sätter jag honom i Baggenbältet så han sitter fast i mig. Han är ju ingen klockren hund att ha lös om man säger så. När han springer i lina kör han fullt rejs emellanåt och man måste ha lite koll på honom. Bekvämare att ha honom i bältet, dessutom drar han så bra! Bra träning för mattes magmuskler med andra ord.

Agilityträningen efter löpturen gick bra! Hilja ska tävla på lördag! Vår årspremiär och en slags nydebut hoppas jag! Hilja är riktigt duktig, även om det finns mer att önska gällande tryck, fart och slalom. Men, nu ska vi ut på tävlingsplanen igen och ha superkul tillsammans! Vi börjar i Lindesberg nu på lördag, sen blir det Götene, Karlskoga och Frövi. Colt hänger också på till de flesta ställen!

Harry fick träna slalom, något han är riktigt duktig på. Även om han är pensionär så innebär ju inte det att han inte får göra något. Han är minst lika aktiv som förut, kanske till och med ännu mer aktiv just nu när vi är ute och springer och har oss. Hejja fick träna på att stanna kvar, det är hon grymt duktig på, springa en liten kombination med en tunnel och några hinderstöd och även raksträcka mellan tre par hinderstöd mot en utlagd leksak. Duktig var hon och man blir alldeles varm i magen av hennes engagemang!

Sötaste bollien, vad du är perfekt!

bild (2)

Har inte bloggat på länge, men nu ska jag verkligen skärpa mig. Har ju så himla mycket att berätta! Vi får ta lite i taget.

Harry har blivit pensionär! Han gjorde sin sista tävling igår, på Kumla bks inofficiella tävling ”Värmeslaget”. Han skulle ju ha gjort det på Kumlas officiella tävling i april, men fick för första gången i sitt liv sprutdiarré. Så det fick bli denna tävling istället.

Han är pigg och glad och tycker nog själv att han inte ska pensioneras alls, men det känns ändå som rätt beslut. Vi kommer kanske att tävla någon liten inofficiell tävling och självklart på Kumlas månadstävlingar och så, men ingen mer officiell tävling. Vi kommer inte att sluta träna eller så, han ska hållas igång och vara aktiv även om han är pensionär.

Men, ni såg bilden överst i inlägget. Harry med den mest fantastiska rosett jag någonsin sett!

Jag är ju en riktig sucker för rosetter! Jag tjatar jämt om rosetter och väljer rosetter framför choklad de gånger man får välja. Harry och jag har rosetter från klass 1 och 2, men i klass 3 har vi ju varit chanslösa. Rosetter är ju ett fint minne, jag skriver upp på baksidan av alla rosetter vilken tävling, resultatet osv. Alla mina rosetter hänger så fint så i ett rum på ovanvåningen. Husse är väl inte lika förtjust som jag är. Hehe.

Untitled-1 copy

Untitled-2 copy

Den här rosetten har min fina klubbkamrat Tina beställt, i hemlighet! Jag anade ingenting! Jag blev uppropad till prisutdelningen och trodde jag skulle få pris för att Harry hade sprungit i seniorklassen. Men när det sen går upp för mig att den lådan Tina håller i innehåller denna rosett och att den är beställd enkom till Harry så var det svårt att hålla tillbaka tårarna!

Åååh, jag blev så rörd, så tacksam, så överraskad och så himla glad!!

Tänk att hon gjorde detta för vår skull! Mitt allra finaste minne någonsin med Harry! Denna rosett symboliserar allt, precis allt som vi gjort i agilityn – vår finaste rosett någonsin! Den har fått en speciell plats i huset, i hallen! Den ska synas!

Kumla bk är en fantastisk klubb! Jag är väldigt lyckligt lottad som hamnade här! Tack alla söta rara kumlingar för att ni är så himla bäst! 

Här kommer en video från Harrys sista tävling. Ändra så att ni får HD-kvalité på filmen så blir det bättre bild. Det är Hilja som låter så olycklig i första loppet, jag hade bara två hundar emellan dem så husse håller i Hilja och filmar.

Ikväll har Harry tävlat agility i Linköping med sitt bästa Gubbröra! Åååh, tänk vilken oerhörd tur jag har som får tävla agility med min finaste Harry. Jag är så glad att vi får köra agility tillsammans fortfarande. Jag oroar mig lite, att han ska vara stel och så. Men jag har så snälla vänner som övertygar mig att han ser normal ut.

Tror det blir lättare för mig sedan när han är pensionär, då ska jag försöka att inte oroa mig. Jag vill ju inte göra något som är fel för honom. Men han var så glad idag! Han visste precis vad som var på gång när jag packade väskan och tog på mig tävlingskläderna. Han ville åka på en gång!

Och glad var han också när vi körde. Han må ha tappat mycket fart, men det gör inget så länge han har roligt! Och det hade han ikväll! Första loppet, som var agility, blev det knas kring gungan så vi fick hela 15 fel innan hinder nummer 5. Men sedan körde han på så fint så! Hopploppet nollade vi! Så himla kul!

Nu är det snart dags för Harrys sista officiella klass 3 tävling, det blir på vår tävling i Askersund. Kumla bks alltså 12 april. Då ska Harry köra två hopplopp. Jag tror det kommer att bli väldigt känslosamt, men samtidigt känns det skönt att ha ett planerat slut. Vi har gjort så himla mycket tillsammans under åren. Och det kommer vi att fortsätta med, för vi kan säkert starta en och annan inoff – bara för att de tär så himla skoj!

Här kommer Harrys hopplopp från kvällens tävling. Finaste pinscherkillen min!

Vad gjorde man utan hundar? Jag kan för mitt liv inte förstå hur människor faktiskt  i n t e  vill ha hund. Mina hundar är kanske inte mitt liv, men det är banne mig inte långt ifrån. Utan dem vore jag inte Emma.

Biggan och jag brukar skoja och prata lite om hur himla knasiga och tokiga (på ett kärleksfullt sätt) mina hundar är. Hon säger alltid att mina hundar blir så eftersom de har en så rar matte. Det värmer och hon får gärna säga det många fler gånger. Jag tycker att mina hundar är helt fantastiska. De kanske inte är perfekta i andras ögon, men i mina är det de.

De må vara jobbiga ibland och visst kan jag tycka att de är lite väl studsiga. Men de är glada, fulla av liv och väldans snälla. Speciellt mot varandra. Det är inte det minsta gruff mellan mina hundar, de respekterar varandra och har ett fantastiskt samspel. De passar varandra som handen i handsken. Att se dem umgås med varandra, vara nära, bli lyckliga när de ses, leka och busa – ja, det värmer mitt hjärta.

Tack mina finaste fina för att ni berikar mitt liv!

Hejja har inte testat mycket agility, men nu lär det bli mer valpövningar när man kan träna utomhus. Det finns så himla mycket en agilityhund behöver kunna, så nu är det dags att börja nosa på de viktigaste sakerna.

Det vi kommer att lägga mest träning på är att kunna befinna sig vid banan utan att bli galen när andra kör. Känner redan nu att det är tufft för unga fröken. Sedan ska vi även träna på sitt/ligg – stanna kvar, springa mot leksak, runda hinderstöd, springa i tunnlar, leka bangleken med gungan, tasstarget och mycket annat.

Ja, jag kommer att köra två-på-två-av eftersom jag inte känner att jag har tiden eller kunskapen om Running contacts. Kanske jag kör rc med nästa hund. Eller nästnästa, hehe.

Men oj vad skoj det är att träna med Hejja! Hon ger allt hela tiden! Att träna samtidigt med andra hundar går bra, men vi har inte testat så mycket när andra kör agility. Det gäller att fråga om det är ok först, för jag kan ju inte garantera att hon inte springer fram, än. Lydnad är däremot inget problem, även om det skojas och stojas.

Hilja har fått träna lite agility idag hon också. Vi har ju haft stora problem med slalom, men det känns som att vi äntligen är på rätt väg. Hon jobbar så fint så och kan göra fel utan att bli ledsen. Vi ska inte tävla (officiellt) innan 4 maj, men ni kan tro att det rycker i tävlingstarmen. Kolla bara här på filmen vad duktig hon är:

Harry är ett litet orosmoment. Han har haltat på höger bak, men om det är åldersstelhet eller att han har ont vet jag inte. Och hur vet man det? Han haltar de första stegen, sen när han fått röra sig en bit blir han ohalt och rör sig normalt med bra tryck i steget. Han har ju blivit stelare den senaste tiden, men tänkt om han dessutom gjort sig illa och är halt på riktigt.

Vi har en tävling inbokad i Linköping nu på lördag och jag velar fram och tillbaka. Ena dagen tycker jag han ser bra ut, nästa inte och så vidare. Bläää, om han bara kunde säga att han är lite stel och att det inte är någon fara. Han fick köra några slalom idag och ett par låga hopphinder. Han har inte varit mer eller mindre halt efter vila. Det enda jag vet säkert är att han var jäkligt glad ute på appellplanen idag. ;)

Nåja, det är några dagar kvar tills jag måste bestämma mig om jag kan åka eller inte. Jag vill ju tävla med Harry och Harry vill garanterat det han med. Men vi får se närmare helgen.

 

Det ligger några nya fotoalbum uppe nu.

9 mars Klubben

15 mars Vallning -