Harry under domarens genomgång.

Harry fick ett excellent idag, men inget ck. Han skötte sig dock prima, å andra sidan hade jag inte förväntat mig något annat. Han är en raring, min Harpa! Domare var Helene Björkman och hon sa så här om Harry:

Elegant veteranhane som är väl bibehållen. Välskuret huvud som kunde vara lite kraftigare i nospartiet. Bra hals och överlinje. Borde ha mera markerat förbröst. Lösa armbågar, något knappa vinklar. Rör sig med bra spänst. Utmärkt temperament.

Jag visade även Ture (Lilla Piröns Leonardo Lee). Ni vet, jag kan ju inte bara springa med en hund, måste ha minst två ). Och det gick mycket bättre, ck och andra bästa hane! Ture är en snygging!

Lustigt, men givetvis trevligt, var att Emmeli dök upp på utställningen. En agility- och internetkompis. Inte trodde väl jag att jag skulle få se henne i Askersund på utställning. Tyvärr hann vi inte prata så mycket, man är ju alltid på väg någonstans hela tiden.

Ture, snyggingen.

Efter utställningen åkte vi alla bort till Pirön för trevligt umgänge! Där sprang massor av pinschrar omkring, stora som små, hanar som tikar och svarta som röda. Harry fick dock bara komma ut på slutet, han blir så stressad av många hundar. Hilja fick också bara komma ut då eftersom hon inte ska rejsa omkring. Sen skulle hon inte ha fått vara med även om hon varit helt bra, för en väldans rar kelpietjej bland alla tuffa pinschrar hade inte varit roligt.

Varje år är det en liten skojtävling för hudnarna och deras hussar/mattar. Harry har vunnit den tävlingen nästan varje år! Och vem tror ni vann tävlingen i år? Jo HARRY!

Tävlingen gick ut på att hunden fick en petflaska, i flaskan fanns fyra köttbullebitar. Den hund som fick ut flest köttbullebitar under tre minuter skulle vinna. Harry var den enda som fick ut alla fyra, och det på två minuter blankt! God två var Hilja, tre köttbullebitar. Tror ni att det beror på mattens enorma tävlingsinstinkt eller…

Hem kom vi inte efter 21-tiden och då var vi alla sååå trötta, men väldigt nöjda över en fantastiskt trevlig dag!! Tusen tack alla Piröare!

Jag fotade litegrann, smakrpov ser ni här i inlägget, men spana även in i galleriet för att inte missa någon tjusig bild!

 

- Bilder från utställningen samt Piröträffen -

 

Husse Stikkan med sina raringar Ruff och Ture.


Lystra försöker komma åt köttbullarna.


Hicke, 10 år gammal.


Ozzy, 1 år gammal.


Inky, import från USA – därav kuperingen.


Harry och Kaylie.

I slutet av året brukar många sammanfatta tävlingsåret, så gör även vi. Det har hänt mycket roliga saker så detta inlägg kommer nog att bli skoj att skriva. Här kommer årets viktigaste händelser! Jag kanske missar någon träff eller så, men det mesta borde vara med! Varning för långt inlägg!

JANUARI

Året inleddes på Åland, vackert vinterväder! Annars bestod början av januari mest att ivrigt vänta på att Nano skulle valpa. Skulle det finnas någon liten kelpietjej i magen till mig? Harry och jag gick på privatträning för Camilla Brundin, mycket lärorikt och ett stort steg framåt för oss som ekipage.

6 – Trevlig Piröträff med bus och viltspår i snön.

11 – Efter lite dramatik (som inte var av allvarlig art) så föds det 7 stycken valpar, tre tikar och fyra hanar. En av dem blir min lilla Hilja! Äntligen, glädjen visste inga gränser.

24 – Första besöket hos Hilja! Ett av många, eftersom jag bor ca 10 minuter från Biggan. 

25 – Månadstävling Kumla bk, två disk blev resultatet.
 

           

 

FEBRUARI

Många besök hos Hilja och hennes syskon blev det. Även privatträning för Camilla. Dessutomhade Kumla bk och Pinschersektionen sina åremöten. Jag sitter med i Pinschersektionens styrelse, årsmötet gav oss ingen ansvarsfrihet men ville lustigt nog ha in oss igen… Jag lärde Harry att stå på frambenen, film finns här.

22 – Månadstävling Kumla bk, en disk och ett lopp med fem fel.
 

          

 

MARS

Denna månad fick äntligen Hilja komma hem. Ett helt nytt liv börjar! Att leva med en valp samt en sex månader gammal bebis är inte det lättaste, men det går!

3 – Bumerangs Bizzie Bee aka Hilja blir bestämd. Det blir den lilla tjejen med gult halsband.

8 – Hilja flyttar hem!

13 – Första numret av Pinscherfnatt kommer ut!

17 – HARRY 6 ÅR! Klicka här.

29 – Månadstävling Kumla bk, två disk.
 

         

 

 APRIL

I början av april hade jag en liten downperiod och kände mig rätt värdelös som hundtränare… Som tur är så fick jag massor av pepp från er bloggläsare och blev genast på bättre humör! Att leva med pinscher är som att ständigt åka bergochdalbana. Vi firade påsk i Skåne, Hiljas första långresa. Det gick hur bra som helst och hon uppförde sig så bra. Harry knasade ur på Kumla bk, var allmänt låg och gjorde sin matte förtvivlad…

17-19 – Agilityläger på Finnbogården! Hur underbart som helst. Roligt, roligt, roligt mest hela tiden! Tusen tack Maria för att du öppnade ditt hem för tokiga pinschrar med lika tokiga ägare!

20 – Kurs för Fanny Gott, Running contacts.

23 – Månadstävling Kumla bk, startade inte ens… Var till och med så illa att jag hade blogguppehåll i över en vecka. Det var det där med bergochdalbanan.
 

         

         

 

MAJ

Harry avgjorde sitt öde på säsongens första agilitytävling, han skötte sig prima och jag orkade kämpa vidare! Vi jobbade massor med Harrys rädsla för Kumla bk och fick ordning på det.

2 – Agilitytävling Västerås KK. Två disk blev resultatet, men en mycket bra insats av oss båda, film på första loppet finns här.

7-8 – Kurs för Jenny Damm. Wow wowo wow sammanfattar det rätt bra!

9 – Utställning i Larv, Harry fick ck, placerad 4 i bästa hane. Visade även Ivar.

16 – Agilitytävling Köping HU. Disk i hopploppet och 20 fel i agilityloppet.

21-22 – Agilitytävling Gnällrejset Örebro/Kumla. Uppflytt till hoppklass II! Torsdagens lopp bjöd på en nolla i hoppklass och därmed uppflytt till klass II, samt 20 fel i agilityklassen. Fredagens lopp innebar en disk i hoppklass II samt 5 fel i agilityklassen. Film på hoppklass I och hoppklass II.

23 – Mysig valpträffmedkennel Bumerang.

28 - Månadstävling Kumla bk. VINST! 5 fel på balansen fick vi, men vi vann ändå. Andra loppet valde jag att diska oss eftersom jag belönade kontaktfälten med köttbulle.
 

         

 

JUNI

Mycket agility i början av månaden. Sedan blev det en paus och semester för både två och fyrbenta. Skönt att bara vara. Jag fortsatte dock flitigt med Harrys kontaktfältsträning som jag äntligen tagit tag i.

4 – Agility-KM Kumla bk, dubbeldisk av oss.

6 – Agilitytävling Frövi bk. Hopp II blev en disk och agilityklass I resulterade i 10 fel. Film på agilityloppet hittar du här.

7 – Agility-DM Närke. Vi kom i mål i båda lopp och slutade på en 11:e plats. Kul!
 

         

 

JULI

Det som inte fick hända hände – Harry skadade sig. Många turer till ReDog samt Maria för behandling. Typiskt! Harry skadade sig på grund av att jag nötte slut på honom med all kontaktfältsträning… Så denna månad gick åt till rehab, rehab och rehab.

9 – Besök på ReDog. Mycket intressant och verkligen värt pengarna.

12 – Hilja på utställning, får sitt första HP men blir slagen av syrran Basta.

19 – Mälarpinschern! En underbar dag trots att Harry kom sist i championklassen.
 

         
 

 AUGUSTI

Återbesök på ReDog, Harry blev inte helt friskförklarad. Vattentrask samt vibbplatta skulle användas flitigt för att bygga upp Harrys muskler igen. En jobbig period eftersom Harry hatar detta. Men nödvändigt. Började jobba 10 augusti, kändes konstigt och roligt. Vi blev medlemmar i ett agilitylag jag och Harry! Superkul att de ville ha med oss!

5 - Besök på ReDog. Harry mådde bättre, men blev inte friskförklarad.

9 – Årlig kennelträff på Pirön samt utställning i Askersund. Underbart trevligt. Harry blev utan ck, men Ture som jag visade gick det bättre för, CERT!

12 – Harry blir friskförklarad!

27 – Månadstävling Kumla bk. Två disk, men jättebra lopp ändå.
 

         

 

SEPTEMBER

Ojoj, denna månad var rätt intensiv. Mycket agilitytävlingar. Jättekul, men samtidigt rätt slitigt att stiga upp så tidigt varje helg. Harrys träning gick bra och vikten hamnade på rätt. Han hade ju gått upp lite under tiden han var skadad.

12-13 – Agilitytävling Karlstad. Vår första agilitypinne!! Jag var superlycklig över det loppet, det kändes så bra. På lördagen så diskade vi oss i båda lopp, på söndagen diskade vi oss i Hopp II samt tar en andra placering med pinne i agilityklass I. Film hittar du här!

19 – Agilitytävling i Söderköping. Disk i båda klasserna.

20 - Agilitytävling på Stockholm Södra, premiär för laget. Det går superbra, Harry blir lagets bästa hund i agilityklassen och diskar sig i hopploppet, dock med ett mycket snyggt lopp! Film hitar du här.

26 - Agilitytävling i Katrineholm. Disk i hopp II och en retlig femma i agility I. Film från agilityloppet hittar du här.

27 – Agilitytävling i Laxå, endast agilityklass I. Blä,en disk.
 

         

 

OKTOBER

Tävlingssäsongen lugnar ner sig, både tråkigt och skönt. Nu har man äntligen tid till att göra annat på helgerna, som att spåra tillexempel. Oktober innebar många spår, både viltspår samt personspår. Hilja får bara personspår förstås.

4 – Agilitytävling i Frövi, endast agilityklass I. Disk på en svår bana! Alla utom en diskade sig i largeklassen. Vi körde även ett öppen agilitylopp som resulterade i en femma och en fjärde plats. Film finns här, agilityklass I och öppen agility.

18 – Månadstävling Kumla bk. Kom tvåa och gjorde en nolla i den lätta klassen. Grymt kul!
 

         

 

NOVEMBER

En del spårande även denna månad. Gäller att passa på när man har tid. Älskar att viltspåra, det är så skoj, men tidskrävande… Säsongens sista agilitytävling gick av stapeln i slutet på november. Inget vidare resultat, men en mycket trevlig dag hade vi iaf!

7 – Jag besökte vargarna på Kolmården, en mycket häftig upplevelse.

8 – Hilja börjaratt löpa, stora tjejen! Får samtidigt uvi som blir bramedhjälp av lite c-vitamin.

15 – Utställning för Hilja, valpklass. Blir utan HP denna gång.

22 - Agilitytävling i Karlstad, endast agilityklass. 20 fel samlar vi på oss innan vi går i mål.

28 – Besök hos kennel Conspirol, för att umgås med pinscherfolk samt mysa med valpar.
 

         

 

DECEMBER

Inga tävlingsresultat från denna månad. Istället börjar jag planera för nästa år, har redan bokat in två tävlingar i januari, bara agilityklass I. Nästa år ska även Hilja debutera, förhoppningsvis i både lydnad och agility. Kanske vi hinner att klämma in ett spår också och någon utställning. Ser fram emot nästa år! Vi har bara slappat och promenerat i december, och tränat i ridhuset på söndagar förstås. Samt någon träff med Hiljas syskon. Ni ser, helt sysslolösa är vi inte!

Vi vill önska alla våra läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år!

När man spenderar en hel dag på en utställning brukar det betyda att det gått bra. Det gjorde det inte för lilla Hillebille, men för Dixie gick det bättre! Jag fick äran att visa Dixie så därför blev vi kvar till finalerna.

Vi med kelpies var först ut. Domare var Kjell Carnbrand och han var väldigt trevlig med hundarna. Hilja hälsade glatt på honom och stod så fint under tandkollande och igenomklämmande. Hon sprang glatt med en del hoppa-upp-och-hugg-matte-i-armen-skutt. Nåja, några travsteg tog hon iaf. När vi ställde ut henne i somras sprang hon klockrent…

Däremot stod hon väldigt fint framför domaren, duktiga tjejen! Hilja tävlade mot syrrorna Basta och Busy och domaren placerade dem som följer: Basta först, Busy tvåa och Hilja sist. Endast Basta fick HP. Snålt! Hiljas kritik:

Feminin tikvalp. Bra huvud med fint uttryck, vacker hals,
stark rygg, kort brant kors. Utmärkt kropp och päls,
bra benstomme med passande vinklar. Kunde
tänka mig något mer drive i bakbenssteget.
Utmärkt temperament.

 

Jag tyckte att det var en väldigt fin kritik! Helt klart värd ett HP. Mattes finaste tjej ju! Vann kelpieslaget gjorde Vicke, Hiljas syrra. Basta blev BIM.

Jag visade även pinschern Dixie. Vilken härlig liten tjej! Så rar och mysig. Jag tog kopplet och hon sa ”Jaa, får jag vara med dig, vad skoj!”. Härlig attityd! Inte jättemånga pinschrar fixar att följa med en främmande människa glatt och med superkontakt!

Dixie var duktig i ringen och domaren gillade henne, HP och BIR-valp. Men i gruppfinalen var det tack och adjö direkt. Hon var lite trött, men gjorde det jag bad henne om. Tyckte även att hon sprang bättre i gruppfinalen än i den enskilda bedömningen. Roligt var det iaf, sötatse Dixie.

Nu ska jag spana in Dixies sida och se ifall det kan finnas någon bild man kan sno! Javisst kunde man det.

Bilder från dagens utställning

 

Sötaste Hilja!

 

Snyggaste Hilja!

 

Hilja!! Hahahahahaha!

 

Kelpieligan!

Ojoj, full rulle. Här sitter jag med lite feber, för första gången på mångamånga år. Det har varit hektiska dagar, men jätteroliga förstås. Är totalt slut och jag som ska börja jobba imorgon?

Känns jättekonstigt att jag ska jobba, minns ju knappt hur man gör…

I fredagskväll var jag på klubben några timmar och förberedde för agilitytävlingen som gick av stapeln under helgen. Jag tror inte att ni som aldrig förberett en tävling kan ana hur mycket jobb det ligger bakom att ordna en tävling. För att inte tala om jobbet med att plocka undan allt är fixa i ordning efter tävlingen. När man funktionärat/tävlat en hel dag vill man inget annat än att bara sitta ner och vila…

Men egentligen är det så jäkla skoj att det inte gör så mycket. Det är så trevlig stämning på Kumla bk! Då blir jobbet kul!

Men först måste vi berätta om lördagen! Utställning i Askersund och sen den årliga kennelträffen på Harrys kennel Lilla Pirön. Det är inget man missar! Förra åretvar jag typ nyförlöst, men klart vi åkte! Utställningen var riktigt trevlig, trots att Harry inte fick något ck. Han skötte sig prima i ringen och var så söt och gullig! Mattes hjärta.

Bättre gick det då för Ture som jag visade. CK, 2 bh och CERT i stor konkurens! Ture är så rolig att ställa! Värmen påverkade honom rätt mycket så springandet blev lite segt. Men han skötte sig med ändå den äran! Jag kände på mig att Ture kunde vara domarens typ och jag såg att han kastade blickar mot Ture. Det gjorde att jag fick bra självförtroende och visade Ture lite extra bra.

Jag visade även Karins Joy. Vilken söt och rar liten tik, verkligen jättemysig!

Harrys kritik lyder som följer:

Complete scissorbite. Head with good skull.
Little short in muzzle. Good stop. Ears could
be better. May have little neck. Short back.
Good chest. Medium angulation. Too open
in front. Good movement. Little bit too low
tailset. Little loose in elbows.

Domare: Norman Deschuymere

Extra kul var det att Ellis import Inky fick CERT och således blev champion, samt BIM!. Båda certen till Pirön! Uppfödargruppen där Harry ingick fick HP, skoj! En bra dag för Pirön med andra ord!! Efter utställningen åkte vi till Pirön för mat, samkväm och busbusbus!

Harry och Inky fick vara tillsammans i sovrummet. Harry får ju inte busa eftersom han är skadad, sen kan han ju vara lite ful med. Men Harry och Inky hade skoj tillsammans! De andra hundarna lekte för fullt i trädgården, skojskojskoj sa Hilja! Hilja var dock ivrigt uppvaktad av Ivar och Hicke…

Helt slut var Hillebille när vi åkte hem! Men inte blev det någon vila för hemma hos oss väntade Åsa med sina toktassar och Bea med Soda, Heba och Trox! Mer bus! Hilja och Trox hade jätteskoj tillsammans! Vi tvåbenta hade också jätteskoj med hundsnack hela kvällen! Tack för en trevlig kväll tjejer! Det får vi göra om.

Söndag, idag alltså, började tidigt med funktionärande hela långa dagen på Kumlas tävling. I gassande solsken… Men mina bästa hundar hade det svalt och skönt i skuggan. De är sannerligen himla smidiga att ha med sig! Underbara jyckar!

Hilja och Basta fick gå en buspromenad på morgonen innan vi började tävlingen. Oj, vad skoj de två syrrorna har! De leker så fint ihop. Hilja har medandra ord lekt massvis i helgen. Nu ligger hon totalt utslagen i soffan, så trött! Lilla stumpan! Harry ligger också förstås i soffan, myskillen!

Bilder kommer, men knappast ikväll eftersom detär över 500 att gå igenom. Nu ska jag vila mig i soffan om jag ska orka jobba imorgon… Eller om jag ska fixa med bilder…

Oj, nu var det länge sen jag bloggade… Ska förklara varför och uppdatera er om det senaste i vårt liv!

I söndags, alltså när Hilja var på utställning, så fick jag lite ont i örat. Sa till Biggan att jag hade fått en finne i örat… Om det ändå hade varit så!

STACKARS ÖRAT!

Jag tänkte hela tiden att det blir nog bättre imorgon. Så jag knaprade lite Alvedon och hoppades att det onda skulle vara borta när jag vaknade på måndagen. Men så blev det inte… För att göra en lång historia lite kortare (antar att ni hellre läser om hundar än öron i den här bloggen) så slutade det hela med besök på vårdcentralen på onsdagen när jag inte stod ut med smärtan mer och insåg att det inte blev bättre. Besöket innehöll mycket smärta, klump i magen av rädsla för smärtan, öronsug, igensvullet öra och tyvärr besök på vårdcentralen även torsdag och fredag och diagnosen Extern otit.

Det är ett snyggare ord för hörselgångsinflammation. Det gör galet ont och innebär mycket bekymmer. Den som vill veta mer kan ju googla eller nått. Nu mår jag iaf mycket bättre och ska aldrig någonsin topsa mig i öronen igen!

Det här innebar ju att hundarna inte fick göra något. Turligt nog hade husse semester så han gick alla promenader. Bästa hussen liksom. Men eftersom jag var rätt bra på fredagen så kunde det hända lite mer.

Men av förståeliga skäl har jag inte orkat blogga eller kunnat surfa runt på alla hundsidor jag besöker… Har en del att ta ikapp…

FREDAG – LÖRDAG

Josefin och Azlan kom på besök. Jättekul! Hundarna kunde vara ute tillsammans, Harry skötte sig jättebra och Azlan – han är verkligen mattes prinsessa! De kom hit för att Kumla bk ordnade en skojtävling i agility på lördagen, samt att Mälarn gick av stapeln på söndagen!

Lördag – upp tidigt för att åka på tävling. Jag kunde ju inte tävla, men jag hjälpte förstås till ändå, speaker hela långa dagen! Solen sken och jag brände sönder mig på höger ben och vänster arm. Hur det gick till kan ni få fundera på…

Det var en jättekul dag och extra kul var det eftersom Josefin och Azlan lyckades med bedriften att komma femma i två av tre lopp! Ena gången var priset en godispåse till matten, men på något konstigt sätt åt jag upp hela…

Vi försökte gå och lägga oss tidigt eftersom det var uppstigning halv sex följande morgon.

MÄLARPINSCHERN – RASSPECIAL

Äntligen! Då var det dags för årets rasspecial. Öronstatus – helt ok! Det skulle bli en bra dag, vad vi kan – vi som fixade med denna utställning! Jag tyckte att det bleven mycketlyckad dag och jag är stolt över att tillhöra den grupp som slitit med att få denna dag att bli så bra som möjligt!

Det många kanske intetänker på är vad mycket tid som går åt till förberedelser, redan långt innan själva utställningsdagen, Vågar inte tänka på hur många timmar jag lagt ner. Men jag vet dock antal timmar på själva utställningsdagen, vi kom dit vid åtta på morgonen och åkte hem vid artontiden på kvällen.

Galet trött var jag då, men det var bara att bita ihop och åkte till Finnbo, för Harry skulle ha sin behandling. Vi var hemma i Kumla vid tjugotvåtiden på söndagskvällen… Men tillbaks till utställningen.

Det var jättekul att träffa alla glada pinscherägare och deras fina pinschrar. Det var mindre kul att träffa folk som klagade och det var rent bedrövligt det som hände i slutet. Men överlag en riktigt rolig dag i glada vänners lag! Jag tyckte att domaren Jocke skötte sitt jobb på en mycket bra sätt. Och det tycker jag trots att han placerade de två hundar jag visade sist i sina respektive klasser…

När vi i styrelsen beslutade att Jocke (oauktoriserad domare, men riktigt kunnig, pinscheruppfödare – första gången (?) en uppfödare skulle dömma) skulle få dömma blev det ramaskri ute i en stor del av PinscherSverige. Men trots det lockades ca 65 hundar till utställningen, dvs den största utställningen detta år.

Jag visade Ture, Lilla Piröns Leonardo Lee i unghundsklass och min egen Harry i championklass. Båda kom sist, Ture sexa och Harry nia, dvs oplacerade. Jag fick dock beröm för att jag visade hundarna bra och det är ju skoj.

Under championklassen så började det att regna… Harry såg allt annat än glad ut och försökte dra sig ut ur ringen och när det inte gick sökte han skydd under ett bord. Sötnos. Sen kom raraste Sara med ett paraply, tur det.

Han skötte sig helt ok. När vi alla sprang så gick det inge vidare. Harry sprang fint i fotposition med blicken på matte, det är ju bara det att så ska det ju inte se ut när det är utställning… När han inte sprang så så sprang han och drog och galopperadeoch hade sig…

Medans vi väntade på vår tur så körde jag lite trix, för att pigga upp Harry lite. När vi sedan skulle springa individuellt så skötte sig Harry strålande tyckte jag. Han kändes pigg och låg på i kopplet och det kändes som om han sprang jättesnyggt. Han ställde inte upp sig snyggt, han såg nästan lite eländig ut.

Jaja, det är ju så att utställning inte är Harrys favorit och jag lägger inte ner någon större energi på att göra det roligare tyvärr. Vi ställer ut en två-tre gånger per år, mest för att träffa pinscherfolket. Fast det är ju vid agilityplan vi trivs bäst, båda två!

Harrys kritik:

Trevlig helhet. Skulle önska ett ädlare huvud och uttryck.
Slarviga öron. Bra rygg. Bättre kors önskas, för brant.
Tillräckliga vinklar fram och bak. Välformad bröstkorg.
Passande benstomme till storlek. I rörelse hänger bak-
stället inte med. Välvisad.
Domare: Joakim Falk

 

Egentligen skulle jag kunna skriva massor mer, men jag tror ni är trötta på text nu och vill se bilder.

Sara, den rara, hade ju min kamera och fotade massor! Efter att hanarna var klara så tog jag kameran en snabb sväng för att se hur mycket minne som var kvar. Klantiga jag lyckades att formatera kameran och ALLA bilderna försvann… Idiot!!! Hur kan man vara så oerhört klantig….

Som tur är så har många andra fotat, de bilder jag visar här nedanför har jag snott från Suvi! Jag ska sno fler bilder och fixa ett album från Mälaren, men det dröjer nog några dagar. Håll till godo med de här så länge.

 

Domaren Joakim samt Ture och jag.
 

 

Harry springer och tittar på matte.
 

 

Söker skydd från regnet, sötnos.
 

 

Här blir man inte blöt iaf.
 

 

Men bjuds det på trix, då blir jag glad och kan trotsa regnet!
 

 

Puss matte!
 

 

Matte är glad, Harry springer bättre.
 

 

Eländigt säger Harry.
 

 

Raraste Sara, Harry vill till tältet!
 

 

Åh, banan – vad gott!
 

 

Hilja hittade en lekkompis, Peppe, 5 månader.

Igår fyllde Hilja plus syskon hela 6 månader!! Vart tog tiden vägen? Hur kan hon vara sex månader redan?

Idag åkte vi på utställning tillsammans med syrran Basta och förstås uppfödaren Biggan! Med den dåliga vägbeskrivningen så körde vi förstås fel, men folket i Hallstahammar är grymma! Vi stannade och frågade efter vägen och det slutade med att en kvinna åkte med oss en bit för att lotsa oss på rätt, gulligt!

Snart dags för husse Andreas att köpa en gps till sin älskade sambo?

Man borde ju tjäna ihop den rätt snabbt med tanke på att det kostar bensin att köra fel…

Väl framme så var det vår tur nästan direkt. Bara en kelpievalp i klassen innan. Faktiskt Hiljas (och Bastas) kusin, mamman var pappa Exos syster Wyhalla’s Emma. Jättesöt var hon och de fick busa lite efter vänstervarvandet.

När vi tog en kort promenad innan utställningen startade så såg jag en bekant! PinscherEgons matte! Jättekul att träffa Anette en snabb sväng, för hon är så rar! Hon har skrivit i sin blogg att hon tyckte att Harry var söt och verkade vara en med fart i. En snäll omskrivning av en pinscher på två ben och stretandes i kopplet, hohoho! Harry var superglad och taggad, men undrade förstås var agilitybanan var… För när man åker iväg tidigtmed en massa packning måste det innebära att man åker på agilitytävling!

Hilja skötte sig strålande måste jag säga! Vilken liten sötnos som sprang så fint och stod så tjusigt framför domaren. Hanteringen gick prima och domaren var väldigt trevlig. Lugn och fin med valparna och lät dem få den tid de behövde. Bra med en bra domare, det blir en fin upplevelse för hundarna då.

När domaren hade gått igenom båda syskonen så sa valde han Basta till segrare idag! Båda tjejerna fick förstås HP. Han tyckte att Hilja var duktig i ringen och uppförde sig bra, men Basta har bättre benstomme och därför vann hon. Han sa även (med en ledsen min) att Hilja är av den tunnare typen och kommer tyvärr att alltid vara det.

Jag förstår inte varför han såg så ledsen ut och beklagade sig, för mig gör det inget att hon är av den tunnare typen. Som tur är köpte jag henne inte för att ställa ut henne och en tunnare typ har ju bara fördelar i agilityn.  Sen ska jag förstås försöka göra henne till SUCH, för så pass fin är hon att hon ska bli champion.

Dagens kritik:

Vacker typ och helhet, på den tunnare sidan.
Vackert huvud, välburna öron, bra bett. Vacker hals.
Något rund i rygglinjen med sluttande kors.
Korrekta vinklar fram och bak. Önskar mer förbröst.
Rör sig bra. Härlig päls och färg.
Domare: Owe Wiman

 

Efter utställningen letade vi upp en öppen plats för att släppa hundarna på. Vi hittade en fin plats, lite blött i gräset. Hundarna hittade dock den leriga åker, mycket roligare att springa där än i gräset… Förstås… Fråga om de var leriga eller leriga…

Efter busstunden åkte vi till Finnbo för att bli behandlade. Harry fick sig en rejäl omgång idag och trots att det var jobbigt så var han jätteduktig! Mattes raraste prins! Bli bra snart! Han hade blivit bättre sa Maria när hon klämde igenom honom. Vi behandlade inte ens triceps idag, för den mådde bättre. Känns hoppfullt!

Just nu består Harrys dagar av isning, guppande på bollen, massage, korta promenade, isning, massage osv. Imorgon ska vi åka till Annalysen och diskutera vibrationsplatta samt vattentrask… Ser hur pengarna rinner iväg.. Tack gode gud för rehabbidrag från Sveland!

Nu lite bilder från dagen, sen soffan plus isning av triceps!

Lite bus efter bedömningen.

 

Basta i gruppfinalen! Hon blev grupp 2! Najs!

 

Syrrorna med sina rosetter! Fina va?

 

Bus bus bus,mamma Nano var också med.

 

Rena fina utställningshundar, fniss!

 

Fullt bus!!!

…men så lite tid att göra det på…

Vi har varit på kurs på Finnbo för Jenny Damm! Någon myntade uttrycket ”Jennyal” (uttalas genial) och jag kan bara hålla med. En så otroligt givande kurs där Harry var sååååå duktig! Jag är så galet nöjd med min lilla prins att ni inte kan förstå!

Mer info om Jennykursen samt bilder och filmer kommer med lite tur imorgon. Det kommer att ta några timmar att fixa allt med text, bilder och filmer och de timmarna har jag inte ikväll! Så håll ut, imorgon kommer det förhoppningsvis!

Därför kommer jag att berätta om dagens utställning istället. Men bilderna därifrån får ni vänta lite på. Det var det där med tiden som sagt…

Jag mötte upp Elli i Laxå vid 7.00 och sen åkte vi tillsammans till Larv. Körde inte fel en endaste gång, grymma vi är! Harry var pigg och glad trots att det i hans ögon, bara var en utställning. Träffade massor av trevligt pinscherfolk och det är det roligaste med utställning!

Innan jag skulle in i ringen med Harry så skulle jag visa snyggingen Ivar. Jag tyckte vi skötte oss riktigt bra, men resultatet blev tyvärr en tvåa. Kritiken var super, skulle ha varit kul att veta varför det blev en tvåa istället för en etta. 

Fördelen med en tvåa var att jag då hann värma upp Harry innan vi skulle in i ringen. Han var duktig och viftade till och med på svansen, skoj! Annars brukar jag få lyfta upp den själv eftersom han står och ser ut som ”Ta mig härifrån!”.

Harry blev placerad som tvåa efter Poppis i championklassen, de var bara de två med. Båda fick ck. Jag tycker att Ivars kritik var bättre än Harrys, men trots det var resultatet annorlunda. Då kan man fundera på om domaren tycker att alla championhundar ska ha ck – bara för att de är champions. Eller om hon ansåg att de tre championhundar (en tik som också fick ck) som var där förtjänade ett ck. Av 19 hundar på plats fick 9 stycken tvåor och sju stycken ck, resten släta ettor.

Jag är glad över Harrys ck! Han placerade sig som nummer 4 i bästa hane. Sist med andra ord eftersom det var fyra hanar med ck. Men ett ck är ett ck. I mina ögon är han en hund som ska ha ck.

Harrys kritik av domaren Paula Heikkinen Lehkonen, Finland:
Bra storlek och korrekta proportioner. Huvudet kunde önskas aningen längre. 
Bra profil. Lång hals. Aningen framskjutna skuldror och något bred
i fronten. Djup, aningen kort bröstkorg. Ryggen kunde önskas fastare. 
Välvinklad bak. Bra päls och färg.

 

Stort grattis till alla bra resultat, men ett extra grattis till de två hundar som tog cert och BIR och BIM – Texas och Tempest! Glada mattar i snörena, speciellt Texas matte eftersom han dessutom blev champion idag.

Sen måste jag berätta om hur himla duktig Harry var idag (förutom när han var i sin bur och bara skällde…)! Mattes finaste kille, stolt, glad och så förbenat söt att man bara vill pussa på honom! Det sötaste han gjorde var när det kom en regnskur och vi samlades i vårt tält. Dår stod en stol med en filt i, vem tror ni hoppade upp i stolen och knölade in sig i filten, med lite hjälp av Susanne, och låg där och bara mös. Mattes gullkille!

Nu ska jag promenera vovvar, isa Harrys ben och sen SOOOOOOVA!!! Det har varit riktigt dåligt med den varan de senaste nätterna…

Håll utkik efter bilder och filmer här framöver! En liten bild tänker jag dock bjuda på. Det är jag med mina snygga hundar, Harry och Ivar! Jag ska ställa Ivar fler gånger, någon gång så ska vi väl få bättre resultat! Envis som jag är!

Sista agilityträningen för det här året. Harry var superduktig, speciellt på att tjuvstarta…

Och när han tjuvar så flyter han iväg. Han var en sväng och hälsade på en sheltie som var mitt i slalom. Men han var snäll, skulle bara hälsa. Matte uppskattade dock inte detta beteende.

Jag brukar säga att man inte ska säga nej på agilityplan, och det tycker jag verkligen. Men när man dummar sig och tjuvar så får man höra ett argt nej! Jag känner min hund och vet att han inte tar åt sig, därför kan jag göra det. Jag är ju dock mest glad när vi tränar och Harry har svansen på topp.

Men från och med nu – inte släppa en endaste en tjuvstart! Det är inte klokt vad fort det går att lära in felbeteenden…

Bortsett från tjuvandet så var Harry grym! Så taggad (därav tjuvstarterna också) och snabb! Han lyssnade finfint och jag hade faktiskt koll på min handling för det mesta. Några gånger blev det lite fel när jag glömde hur jag hade planerat att vi skulle köra.

Jag längtar till den första månadstävlingen, då får jag ju testa på riktigt hur han har förändrats! Men som det känns så kan det här bli toppen – bara matte gör rätt… Och det är ganska svårt det. Tur att det är mycket träning för duktiga instruktörer inbokat 2009! 

Jag tänkte sammanfatta vårt tävlingsår i detta inlägg, för året är ju snart slut.

Det här har varit ett dåligt år. Eller kanske inte dåligt, men utan några större resultat och händelser. 2007 var ju ett superår för oss, då är det lätt att året efter blir lite sämre. Sen kanske jag kan få ”skylla på” att jag faktiskt varit gravid och nyförlöst under högsäsongen.

Vad har vi presterat då?

Agility

  • 12 officiella lopp, varav 10 diskade. 2 bra lopp med fem fel i vardera (slalomingången).
  • 10 inofficiella månadstävlingar på Kumla bk. Två bra lopp med fem fel vardera (kontakt) även här.
  • Mycket tårar på grund av en hund som dissat sin matte på tävlingsplan.
  • Mycket envishet hos matte som trots alla nederlag kämpar vidare.

Viltspår

  • Ett godkänt anlagsprov.
  • Massa träningsspår, men tyvärr hann vi inte med att testa öppen klassen.

Utställning

  • Två officiella utställningar i championklass, en i Askersund och en på Åland. Ck utan placering i Askersund och en tråkig slät etta på Åland.

Övrigt

  • Godkänd exteriörbeskrivning
  • Harry blev kastrerad

 

Det känns som om kasteringen förändrat hela vårt liv och vårt samarbete. Allting har blivit så himla mycket enklare och roligare efter kulorna åkte. Jag önskar att jag hade gjort det tidigare. Jag är supertaggad för 2009. Jag tror att det kommer att bli ett ännu bättre år än 2007! Se upp för oss 2009, då jäklar ska vi visa att vi kan!

Sen kommer ju 2009 även innebära en rätt stor förändring – en liten kelpievalp ska ju förhoppningsvis flytta in här hos oss! Ja, ni ser ju själva – 2009 blir ett toppenår!

Snabbrapport från Åland. Vi har det jättebra, fint väder och lugna dagar.

Idag var det utställning och jag är faktiskt riktigt missnöjd över dagens resultat. En slät etta blev det för domaren Carl Gunnar Stafberg. Jag trodde nog att vi åtminstone skulle få ett excellent iaf…

Harry skötte sig så bra, han sprang som han aldrig sprungit förr och ställde siog finfint. Han var glad och positiv. Jag tycker att han är i fin form. Men det tyckte inte Carl Gunnar. Han sa följande om snygg-Harry:

Trevligt huvud. Bra bett. Bra ögon.
Slarviga öron. Bra hals och rygglinje.
Välvinklat bakställ. Rör sig bra från sidan
Bra ben och tassar. Lite lösa armbågar.

 

Championklassen vanns av Quebecs Titan Turbo, Zorro, som äntligen fick sitt finska championat och även sitt nordiska. Ja, BIR blev han också! Grattis!

Jag sa till Carina (ägaren) innan vi skulle in i ringen att jag trodde att Zorro skulle bli champion idag. Harry har ju slagit Zorro alla andra år på Åland, men inte detta år. Jag är riktigt stolt över att Harry slagit Zorro, för han är en oerhört tjusig hund!

Det var 9 pinschrar med, två tikar kom inte. Domaren delade ut tre excellent – till klassvinnarna. En hane och två tikar. Jag anser att Harry skulle ha fått excellent, för han var riktigt bra idag! Andra utställningar kan jag känna att det är ok med en slät etta, men idag känns det surt. Men, utställning är en bedömningssport och Harry föll inte dagens domare i smaken.

Tur att han är en champion på pappret och även i mattes ögon! Ja, i husses med. Han tyckte att Zorro och Harry var i en klass för sig idag. Partiska som vi är…  

Bild och mer om Ålandshelgen kommer på tisdag eller onsdag. Vi åker hem först på måndag.

Oj, jag vet inte riktigt var jag ska börja. Bara att jag måste börja och att jag måste skynda mig. Det är helt galet vad tiden flyger iväg när man flyttat plus fått en bebis. Tiden räcker liksom inte till för allt man vill göra.

Jag hinner inte surfa speciellt mycket, för jag ligger efter med hemsidan, plus att jag skapat en ny blogg. En Agust-blogg. Agust-bloggen är under lösenord eftersom jag vill .hålla koll på vilka som läser. Men det är bara att fråga snällt så får man det! Du hittar bloggen här.

Jag har testat wordpress och jag måste säga att jag gillar det. Men blogtown blir kvar här på Harrys sida. Det blir enklast så.

Busig Harry med bläckfisken.

 

Avslöjad! Lite ludd från bläckfisken i mungipan…

 

Harry vill gärna vara med och hålla lite koll på Agust.

 

Harry börjar trivas riktigt bra här i vårt nya hus. Han busar, vilar och är precis som vanligt. Lite understimulerad är han dock stackarn. Men vi börjar äntligen få ordning på våra liv. Och nu känner jag mig så pass bra att vi kan ta längre promenader igen.

Det enda jobbiga med Harry just nu är att han piper när vi är på väg ut. Men det blir nog bättre när han får lite mer stimulans. Han sitter iaf snällt vid dörren och väntar när man sagt åt honom. Alltid något.

Vi har även hunnit med att vara på utställning i Askerund. Jag hade lite ont i svanskotan, men jag fixade iaf att springa i ringen med Harry. Vi kändes inte helt synkade, men jag måste säga att Harry skötte sig prima ändå. Det är nästan ett år sedan vi ställde ut sist. Det var galet blött i ringen, det var så att det sprättade vatten när man sprang omkring…

Nästan alla hundar fick att de tappade ryggen i rörelse i sin kritik, fåniga pinschrar!

Harry blev placerad som trea (sist) i championklassen med ck. I bästa hane blev han utanför placering, 6 hanar deltog. Domaren delade ut ett helt gäng med tvåor så jag får vara nöjd. Harry deltog även i Piröns uppfödargrupp som fick HP, kul!!

Jag skriver grattis till alla som det gick bra för, annars riskerar jag att glömma någon.

Harrys kritik lyder:

5 years old, would like a little more of him. Correct bite.
Good head plains. Ears well placed, a little fly away.
Good ridge of neck. Good topline. Lacks forechest.
Minimal angulation in the rear. Moves freely,
tends to roach his back slightly.

 

Matte ställer i ordning Harry i ringen. Lite ringrostiga var vi allt, fniss!

 

Springer runt i ringen, blött blött.

 

Vi fick ett ck, det får vi vara nöjda med.

 

Agust skötte sig som den prins han är på utställningen. Han sov, sov och sov. Smidig bebis. Efter utställningen så åkte vi mot Pirön för valpträff!

Det var som vanligt himla trevligt på valpträffen. Lite småregn (störtskurar) då och då, men humöret var på topp ändå! Jag tog tyvärr inte fram kameran en endaste gång under hela tiden, men jag tror jag ska surfa runt på andras hemsidor och fråga om jag får sno lite bilder…

Som traditionen bjuder så var det en liten tävling för hundar plus förare. Detta år hade Lystras matte Annika tänkt till och kommit på tävlingen. Det gick ut på att hunden skulle leta reda på korvbitar som var gömda under uppochnedvända plastsglas.

Som den tävlingsmänniska jag är så taggade jag upp rejält. Förra årets snöpliga förlust (tredje placering) skulle inte upprepas! Harry är grym på att leka och jag är grym på att peppa/tagga honom.

Vi gick enkelt till final tillsammans med mamma Gilda med Elli och Josefin med Azlan. Där hade vi enligt Annikas blogg tur, men enligt mig en oerhörd skicklighet.

Så vi vann!!! Hurra, hurra, hurra för världens bästa Harry! En pipboll blev priset, men allra bäst var ändå vetskapen om att vi vann! Ja, jag är en tävlingsmänniska. Och alla tävlingar vill jag vinna, lek är samma sak som blodigt allvar. Fniss!

Harry var nöjd över att få käka så mycket korv han!

Efter en lång dag så åkte vi hem, det är så man gör när man är småbarnsförälder. Annars orkar man inte. Jag tyckte jag var duktig och hängde med ett bra tag! Men det är lätt att hålla sig pigg när man umgås med så trevligt folk! Inget slår en Piröträff! Bara glada miner och trevlig samvaro! Tack allihopa!

Mer som hänt då. Jo, min syster plus familj har varit här och hälsat på. Det blir mycket besök när man skaffar bebis. Mycket presenter med för den delen. Oj, vad mycket fina saker Agust har fått. Och oj, vad gulliga alla är som tänker på oss.

Thea gillade bebisen, men Harry är nog fortfarande bäst. Denna gång vågade hon ge Harry en godis ur sin egen hand. Spännande. Harry tog så försiktigt så. Han är så snäll, mattes sötaste skrutt!

Harry snusar lite försiktigt på Agust som ligger i min systers famn.

 

Thea ger Harry godis. Med pappa Magnus hjälp.

 

Som sista grej så ska jag visa er något som kom med posten för några dagar sedan. Harrys nya fina halsband! Det sitter som smort och är supersnyggt på snyggaste Harpan! Snyggast i Kumla, det är vad Harry är nu!

Så, nu måste jag sluta skriva, det är något litet som påkallar min uppmärksamhet!